iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Предсрочните изборни резултати ще се забавят

Предсрочните изборни резултати ще се забавят 03_1363073972

Според ЦИК обработването на резултатите от предсрочните избори най-вероятно ще се забави., като причина е приетите поправки в изборния кодекс, които налагат данните от секционните протоколи да бъдат качвани на страницата на съответната РИК и на сайта на ЦИК. Пред медиите председателят на ЦИК Красимира Медарова обясни, че това ще наложи назначаване на повече членове в секционните комисии, по-високо заплащане и по-добро обучение. Тя прави предложение възнаграждението на член на СИК да е поне 100 лева, но приетата от Министерския съвет в оставка план-сметка осигурява наполовина по-малко заплащане.

По закон срокът за обявяване на резултатите е четири дни след изборите. Ако не се спази 48-часовият срок от приключване на гласуването до публикуване на сканираните екземпляри от протоколите на интернет страниците на комисиите има сериозен риск от неспазване и на 4-дневния срок.

От ЦИК се оправдават, че техни представители не са участвали при обсъждането на новите текстове в Изборния кодекс. Въпреки поисканата от самата комисия среща и изпратените писмени становища, от правната комисия изрично предупредили, че не е желателно да присъстват членове на ЦИК. От неправителствени организации, свързани с честността на изборния процес, заявиха, че това не оправдава ЦИК, както и депутатите от мнозинството, заложили капани в изборния закон.

Изтчоник: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.