iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките съветници се грижат да има работа за съдиите, а не за гражданите

Пернишките съветници се грижат да има работа за съдиите, а не за гражданите

След вчерашната извънредна сесия на Общинския съвет в Перник за съдиите от местния Административен съд се очертава доволно още работа. Вместо да са искрено загрижени за добруването на общината и на гражданите й, съветниците създават работа за магистратите.

Седем решения,  върнати от кмета за преразглеждане с аргументи и мотиви, основани на „материалния” закон, както се изразяват юристите, на извънреднта  сесия вчера бяха потвърдени  с гласовете на мнозинството. Решенията са от сесия, състояла се на 19 декември миналата година и по всяко от тях кметът беше внесъл писмо. Всяко от писмата е гледано в постоянните комисии и там е имало дебат и обяснения. Въпреки това без съобразяване с мотивите съветниците си потвърдиха решенията, а кметът предупреди, че като се възползва от правото си, ще ги обжалва в съда.

Така за втора поредна година училищата, детските градини и обслужващите звена в сферата на народната просвета бяха освободени от такса смет за м.г. Същото се отнася за Профилакториума. Съветниците решиха МБАЛ “Рахила Ангелова” пък да плати само половината от налога, макар, че всеки момент съда ще се произнесе против такова решение за 2011г., когато по искане на ръководителя на здравното заведение то беше освободено от част от тази такса.

Въпреки протеста на сурвакари, който предшестваше вчерашното  извънредно заседание и въпреки донесените от 10 кладенеца бистри води за общинското предприятие КИЦ, съветниците бяха непреклонни и след прегласувване потвърдиха желанието си то да бъде закрито, считано от 1 януари. Така се случи и с идеята им да се обиденят общинските предприятия СУОС и „Спортни имоти”.

И останалите протестирани от кмета стари решения, в т.ч. и Наредба за финансовото подпомагане на спорта в Община Перник, също бяха потвърдени.   Гласувана беше промяна в текстове на наредбата в които при преписването й , неизвестно откъде вместо Министерство на физическата култура и спорта си стоеше старата управленска структура  – Агенция на младежта и спорта.

Промяна имаше и по отношение на план-сметката за боклука, в която бяха поправени допуснати технически грешки.  Оказа се, че който е предлагал промените в нея е бил без калкулатор и е смятал едно към гьотере.

Сесията ще се запомни и с постоянните предложения на председателя на групата съветници от ГЕРБ Милена Миланова за прекратяване на дебатите, защото независимо от изказванията беше ясно, че ще гласува на инат.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.