iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки псета стават софиянци

Министър Найденов

Мирослав Найденов: Хора от Перник стоварват бездомни кучета в София, цитиран от novinite.bg, a Агенцията по храните няма да глобява кметовете за бездомните кучетаЗакона за защита на животните доведоха до създаването на надзорници на животни довел до абсурда жена да се води надзорник на 114 животни. През 2009 г. бездомните кучета бяха 15 000, а днес популацията е някъде около 9000 кучета.

Вчера с Йорданка Фандъкова и Красимир Велчев обсъдихме спешни мерки, които ще дадат резултати още в понеделник. Ще бъде премахнат надзора, тъй като в момента еколози вземат животните и ги връщат на улицата. Общините ще могат да строят депа за временно настаняване, които ще струват много по-евтино от приютите за животни. Подобни съоръжения може да започнат да се изграждат още от началото на следващата седмица, съобщи Найденов.

Стига се до абсурда в закона, че Агенцията по храните може да наложи персонална глоба на кметовете за всяко бездомно куче за 2000 лв. Изчислено, това означава че Йорданка Фандъкова може да бъде глобена с близо 18 милиона лева. Кой обаче ще отиде да наложи такава глоба, това няма как да се случи, убеден е Найденов.

Наредбата за постоянните приюти ще бъде изменена, за да се премахнат изискванията да има отделни клетки и пространство за баня. Това оскъпяваше проектите за приюти до 6 млн. лв, обясни Мирослав Найденов. Половината от болните от кучешка тения в ЕС се намират в България, това е изключително тревожно, убеден е земеделският министър. Ако има доказателства, че дадено куче носи здравен риск то ще бъде убито, каза Найденов.

Само столична община няма да се справи, ако Перник и Костинброд не предприемат никакви мерки тези кучета ще дойдат в София. Има данни, че от Перник хора се натоварват кучета и ги пускат в София. Това се прави най-вероятно, защото те знаят, че тук има организации, които да се погрижат за животните, смята Найденов. 

Източник: novini.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.