iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


ОбС определи три нови зони за Интегрирания план

ОбС определи три нови зони за Интегрирания план сн. Архив

Общинският съвет одобри три зони за въздействие като част от  Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Перник през следващия планов период. Въпреки разгорещения дебат, който се води съветниците все пак определиха трите зони - с преобладаващ социален характер, за икономическо въздействие и с публични функции от висока обществена значимост.

Спорът беше около това кои квартали да се включат в зоната с преобладаващ социален характер, където през следващия програмен период ще може да се осъществяват проекти за интегриране на населението и за подобряване на условията на живот. Указанията изискват това да е компактна, териториално и транспортно свързана територия. В крайна сметка в зоната паднаха част от централните квартали от северната страна на река Струма, в това число и „Варош”, а към тях бяха пришити и „Мошино” и „Изток”.

За да е приемлива тази зона по критериите на комисията, която ще я одобрява ще трябва да има мотиви за изработване на Подробен устройствен план на неурбанизираната територия, която свързва „Тева” и „Мошино”. Там идеята е да се прави парк, макар че повечето от територията е частни имоти, а има и горски фонд и земеделски земи.

От страна на кмета и на ръководителят на екипа от фирмата изработваща плана беше направен опит да се обясни, че първоначално внесеният проект ще бъде одобрен със сигурност, а за този с направените допълнения има риск да бъде върнат.

Интегрираният план трябва да бъде готов до края на юни тази година. От него зависи финансиране на проекти в периода от 2014 до 2020 година.

На обсъждането на зоните в залата на ОбС присъстваше и областният управител на Перник Иво Петров.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.