iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Найденов и Първанов забъркани в пернишкия случай

Местан

Официалната анкетна парламентарна комисия за полицейското насилие стигнала до феноменални изводи, които ще бъдат записани в доклад за дейността на комисията, състояща се само от депутати от ГЕРБ и подкрепящи ги независими.

Един от тях е, че заместник-председателят на ДПС Лютви Местан се занимавал със “селско черно тото”, научи Mediapool. Според други констатации бившият президент Георги Първанов и народният представител от Перник Ангел Найденов се познавали със семейството от Перник, което е трябвало да плати откупа за отвлеченото и после убито 17-годишно момиче Мирослава, но двамата политици ги посъветвали да не дават никакви пари на изнудвачи.

Освен тези изводи депутатите са заключили, че лидерът на ДСБ Иван Костов бил виновен за теча на класифицирана информация от полицията в Перник, тъй като “имал там познат”. Костов заедно с депутати от опозицията създаде т. нар. алтернативна анкетна комисия със същия предмет на дейност.

Според депутати от “официалната” комисия тези им разкрития щели да обърнат общественото мнение, че ГЕРБ нищо не правели, за да разкрият случая “Мирослава”.

“Като се говори за полицейско насилие, е важно да знаем кой в какво е намесен пряко или косвено”, обясниха от комисията на защитниците на Цветанов.

Според тяхната информация, която ще бъде официално представена или в края на идната седмица, или в началото на по-следващата, например бившият министър на околната среда Джевдет Чакъров в съзаклятие със заместник-председателя на ДПС Лютви Местан организирал междуселски мач, който трябвало да завърши с равен резултат, като после при продължението с дузпи победителят трябвало да стане отборът, близък до Местан.

Тази информация комисията почерпила от разговорите между общинския съветник от Павел баня и бивш кандидат-депутат Иса Бесоолу, който бил подслушван въпреки имунитета му на кандидат-депутат по време на предизборната кампания.

От разговори на Бесоолу ставало ясно още, че “шефът”, както според депутатите кандидат-депутатът наричал Лютви Местан, уредил във ВСС назначаването на окръжния прокурор на Стара Загора.

Потърсен за коментар от Mediapool, Лютви Местан лаконично отговори, че няма да влиза в обяснителен режим, който цели подмяната на истината тема, а именно полицейското насилие.

Случаят с незаконното подслушване на Бесоолу беше даден на комисията, която трябва да разследва случаите на полицейско насилие по лично настояване на вътрешния министър Цветан Цветанов. Според него Местан оказвал натиск върху изпълнителната власт и главния прокурор заради Иса Бесоолу, като малко по-късно стана ясно, че натискът е официално писмо на депутата до Борис Велчев.

Освен разкритията за Местан, официалната комисия за полицейското насилие разкрила и връзка между депутата Ангел Найденов и предишния президент Георги Първанов и семейство Чолеви от Перник, които, според МВР, е трябвало да платят откупа за отвлечената и след това удушена Мирослава.

Борислав Чолев е бившият кмет на Перник и дядо на Борислав - забогателия от бащино наследство приятел на сестрата на Мирослава. Според криминалистите заради парите му момичето било отвлечено.

Според народните представители от ГЕРБ в състава на комисията Чолеви имали “здрави връзки” с Първанов и Найденов и когато трябвало да платят откупа за Мирослава, се допитали до тях. Двамата политици обаче ги посъветвали да не правят нищо.

На въпрос как са стигнали до тези изводи, депутатите от комисията обясниха, че ставало ясно от материалите, с които разполагат.

Пред Mediapool депутатът от БСП Ангел Найденов заяви, че това са “смешни твърдения” и не знае дори как изглеждат хората от това семейство. 

Източник: http://www.mediapool.bg/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.