iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лов на ловци и дървена мафия

Перник снимка: Топор, брадва, секира, дънер, дърва

Планове за съвместни специализирани акции в районите с чести нарушения на законите за горите и лова ще правят всеки месец полицията в Перник и регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Това е едно от решенията взети на заседание на Областния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата в края на миналата седмица.

Основен акцент в Закона за горите, който е в сила от около година, е превенцията. По тази причина се залага на проверките и превантивните действия на органите по компетентност. Освен оперативни планове за съвместни акции с полицията, РДГ – Кюстендил, съвместно с Териториалната дирекция на НАП, ще прави проверки на търговски обекти за продажба и преработване на дървесина. Заедно с Гранична полиция – Драгоман ще се проверяват дърводобивните обекти и работещите в граничната зона лица. Два пъти в ще се организират съвместни проверки на състоянието на пожарната безопасност на обектите за добив и преработка на дървесина, съвместно с Пожарната. Регионалната дирекция по горите в Кюстендил и КАТ – Перник ежегодно ще организират съвместни проверки на състоянието и регистрацията на автомобилите, които работят в дърводобивните обекти. Съвместно с инспекцията по труда ще се контролират по спазване на трудовото законодателство и квалификацията на работниците в горите.

Всеки месец горската дирекция ще прави бюлетин за констатираните по-груби нарушения в районите с повишена концентрация на нарушенията.

Предвижда се обучение на служителите, отговорни за опазването на общинските гори и горите, собственост на физически и юридически лица, оправомощени по Закона за горите за запознаване с техните задължения и нормативната уредба.

Ще има и среща на Ръководството на РДГ – Кюстендил, разследващи полицаи и представители на Районните прокуратури за прецизиране на действията на служителите по опазването в случаите на нарушения, при които има данни за извършени престъпления.

Освен за нарушения по Закона за горите ще се проверяват и ловните дружинки за евентуални нарушения по Закона за лова и опазване на дивеча, в това число и за алкохол. Според взетото решение това ще става поне веднъж през всеки ловен сезон.

В работата на съвета са участвали представители на РДГ – Кюстендил, държавните горски стопанства, ловно-рибарските съюзи, полицията, пожарната, началниците на ТЗ НАП, РДНСК, инспекцията по труда и др. 

/Градски вестник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.