iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Лиляна Павлова хвали България пред Русия

Лиляна Павлова хвали България пред Русия 06_1434809480

България желае да има нормални отношения с Русия, които са основани на диалога и взаимноизгодното сътрудничество, като това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на двустранна среща със заместник-министър председателя на Русия Аркадий Дворкович, който отговаря за държавната политика в областта на развитието на инфраструктурата.

Срещата между министър Павлова и вицепремиера Дворкович се състоя в рамките на 19-ото издание на Международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщиха от МРРБ.

Министър Павлова представи възможностите за развитие на публично-частното сътрудничество у нас и проектите, в които могат да се включат международни компании. Тя предложи в рамките на междуправителствената комисия България – Русия да бъде създадена специална подгрупа за строителството и инфраструктура. По този начин биха се разширили възможностите компании от двете страни да участват в търговете за изпълнители на строителни обекти на територията на двете страни, както и за реализацията на съвмести проекти на принципа на ПЧП.

В Русия има огромно строителство, където българските компании имат желание да вземат участие. Павлова обаче посочи, че строителни фирми срещат затруднения от гледна точка на нерешения въпрос за двойното данъчно облагане и наличните квоти за брой външни работници.

В сектора на земеделието и вноса на български свежи храни вицепремиерът предложи да се обмисли вариант за създаване на смесени предприятия, които да реализират продукцията си на руския пазар.

Форумът в Санкт Петербург тази година е посветен на глобалните предизвикателства пред световната икономика, развитието на човешкия капитал, новите революционни технологии и иновациите.

Павлова проведе и двустранна среща с министъра на строителството и жилищните въпроси Михайл Мен. На нея бяха обсъдени предизвикателствата пред правителствата на двете страни по отношение на енергийната ефективност на жилищните имоти. Българският министър запозна колегата си с параметрите на Националната програма за енергийна ефективност. Програмата през първите две години ще бъде напълно безплатна за желаещите да се включат в нея, впоследствие предвиждаме да има съфинансиране от страна на собствениците на имоти, посочи регионалният ни министър.

Подобни са и проблемите пред Русия, която също има проблеми с големия брой неефективен сграден фонд. Тук обаче се събират и средства чрез месечни отчисления и от собствениците на имоти, посочи Мен.

На форума в Санкт Петербург бе и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя имаше среща с руския си колега Новак, пред който представи идеята за газов хъб в България.

Източник: dnes.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.