iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Козлодуй и Белене безопасни за АЕЦ, обявиха от АЯР

Козлодуй и Белене безопасни за АЕЦ, обявиха от АЯР

От гледна точка на безопасността както на площадката в Белене, така и на тази в Козлодуй може да бъдат изградени нови ядрени мощности. Това заяви председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев пред журналисти в централата на ведомството, цитиран от news.bg. Регулаторът обясни, че където и да се изгражда нова ядрена електроцентрала тя трябва да отговаря на всички изисквания за безопасност.

Според Цочев планираното хранилище за съхранение на ядрени отпадъци, освен отработено гориво от АЕЦ „Козлодуй", ще може да посрещне и отпадъците от новоизградени мощности. От АЯР не се ангажираха с отговор на въпроса дали нова ядрена електроцентрала би оскъпила цената на електричеството, тъй като този въпрос не е от тяхната компетенция и единственото, което има значение за ведомството, е безопасността.

По думите на Цочев модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй" върви по план, след кратко забавяне в началото на процедурите.

„Гаранция за удължаване на АЕЦ „Козлодуй" ние не можем да дадем, защото не е изцяло в нашата компетенция. Ако всичко върви по плана, с модернизацията двата реактора ще получат нова десетгодишна лицензия преди изтичането на настоящите, които са през 2017 г. и 2019 г.", посочи Цочев.

„В края на тази година ще знаем по-конкретно как ще протече във времето удължаването на живота на енергоблоковете в АЕЦ „Козлодуй", каза още Цочев.
Изпълнителният директор на АЯР заяви още, че предвиденото за АЕЦ „Белене" оборудване, вече е използвано за нуждите на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.