iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Коалиция за България" с писмо до ЕС за честни избори

"Коалиция за България" с писмо до ЕС за честни избори сн.gradski.org

Народният представител Ангел Найденов съобщи, че от „Коалиция за България” настояват Европейският съюз и НАТО да се заемат с управниците ни, с цел премахване на възможността за нечестни парламентарни избори. Настояването и мотивите за него ще бъдат представени на 16 януари, за когато е насрочена среща по искане на ПГКБ и представители на опозиционните политически формации с посланиците на страните-членки на ЕС и на НАТО.

Желанието е ГЕРБ да приеме промени в посоката, която ще гарантира обективност и честност на вота. Това е посока, определена и от препоръките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и от международните наблюдатели, които бяха на последните президентски и местни избори в България, обясни Ангел Найденов. Позицията по изборната проблематика ще бъде представена пред Европейския парламент, включително и на ръководствата на представените в ЕП партии, уточни той. Според него, ГЕРБ разбира само и единствено от натиск.

ПГКБ продължава да настоява за провеждане на консултации на най-високо политическо ниво с ръководствата на парламентарно представените партии за постигане на съгласие по онези промени в изборния кодекса, които биха гарантирали недопускане на фалшифициране на изборните резултати и за ревизия на приетите решения. Във вида, в който действаше през 2012 г. с всичките пороци, допускащи опорочаване на вота, кодексът се превръща в единственото средство, което ГЕРБ вижда, за да се задържи на власт, категоричен е Ангел  Найденов. По думите му ГЕРБ прави всичко възможно, за да не допусне промените, които са необходими и според останалите политически формации. Ако не бъде променен изборният кодекс, България рискува да й бъде лепнато клеймо „непоправима”, защото от 32 препоръки на ОССЕ,  досега са приети само 6, като някои от тях само частично, допълни Найденов.

Информация: gradski.org

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.