iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Исландия, хвърлянето на жребий и онлайн коването на политика

Исландия, хвърлянето на жребий и онлайн коването на политика 02_1361427718

Как се пише нова конституция през 21 век? Както се прави всичко друго - онлайн. Това бе решението на малката, но високотехнологична Исландия, която преработва конституцията си след икономическата катастрофа и която се обърна към интернет, за да чуе мненията на хората.Двайсет и петте членове на Конституционния съвет бяха избрани с народен вот измежду 522 кандидати, навършили 18 години. В съвета влизат хора с обикновени професии: лекари, художник, рибари, домакини, инженер, пенсионери и др.

Трябва да се отбележи, че никой в Исландия не демонстрира възмущение, че е невъзможно да се прочетат биографиите на 522 човека и техните политически програми, както и че е трудно и объркващо да се гласува с бюлетина, в която са записани фамилиите на толкова голям брой хора. Той базира работата си върху доклад от 700 страници, подготвен от комисия, която обобщи мненията на 1000 случайно подбрани чрез ХВЪРЛЯНЕ НА ЖРЕБИЙ исландци - т.нар. Национален форум, които заседаваха един ден, обсъждайки разделението на властите, опазването на околната среда, външната политика и др. теми, но интернет компонентът си остава най-прекият път за повечето исландци да кажат думата си.

Гражданите трябва да дадат името и адреса си и след това могат да представят онлайн препоръките си, които се обработват от местни служители, за да се избегне възможността за тормоз чрез мрежата над членовете на Съвета.Мненията на хората били излъчени директно в сайта на Конституционния съвет и на неговата Facebook страница. Гражданите могат да изпращат своите предложения на Съвета чрез Facebook /отчетни записи има у две трети от 320 хиляди исландци/ или чрез регистрация в Конституционния сайт. Всички мнения преминават през едно ниво на модерация, отсейващо „Творбите” на исландските „тролове”, след което всички коментари и предложения стават предмет на обсъждане. При съвместната работа на гражданите със Съвета се използват и Flickr, Twitter и YouTube. Идеите се предават на Съвета и са открити за обсъждане онлайн. От гражданите постъпват общо 3600 коментара относно работата на Съвета и 370 предложения за поправки в проекта на Конституция. Всяка седмица Съветът публикува на своята страница новите текстове, за да се проведе общественото им обсъждане, а две-три седмици по-късно, след преглед на предложенията на обществеността и експертите, се публикува и окончателната версия на съответната разпоредба, която отново бива поставяна на обсъждане. Освен това, веднъж в седмицата, членовете на Съвета записват своя разказ за дейността си в него и го качват в Ютуб. Заседанията на Съвета могат да бъдат гледани директно и в Интернет. В края на дейността си всички 25 членове на Съвета гласуват за приключването на работата върху новия Основен закон. „Ние, хората на Исландия, желаем да създадем справедливо общество, в което всеки от нас да има своето достойно място“ – с тези думи започва новата Конституция.

Конституцията, която получава Исландия вероятно ще се превърне в класика на конституционното право - като американската или тази, на Западна Германия. Би могла да служи и като модел за по-изостаналите страни.

За Октомври 2012 беше насочен референдум новата конституция на Исландия, която беше подкрепена от 2/3 от гласувалите. До приемането й остава "само" одобрението на парламента.
В заключение – Исландия показа на света работещ модел не само на пряка демокрация, но и на максимално включване на обикновените граждани в държавните дела. 

Източник: https://www.facebook.com/events/326925784075911/permalink/333597053408784/

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.