iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Елитът вече харчи всичките си доходи

Елитът вече харчи всичките си доходи 06_1434529347

Голяма част от политическия елит вече харчи доходите си до последната стотинка, като не декларира никакви промени в имущественото си състояние пред Сметната палата.

От 240 депутати в парламента 84 са подали уведомления, че нямат никаква промяна в личните си финанси. Това е солиден скок в броя на т.нар. нулеви декларации. С уведомления, че нямат нищо спестено, са и 6-има членове на кабинета, включително премиерът Бойко Борисов, показват подадените от публичните лица годишни декларации за придобитото през 2014 г.

При депутатите има истински бум от нулеви декларации. За сравнение - през 2014 г. без промяна в състоянието си са били 36 души, през 2013 г. уведомленията са едва 7. Тук няма как да има правило кое е нормално и кое не, но липсата на каквато и да било промяна буди недоумение. При банковите влогове най-малкото сумите се олихвяват, коментират експерти. Сметната палата обаче няма право да проверява достоверността на декларираната информация за банкови влогове, защото това е банкова тайна. Подобни проверки се извършват само ако в останалите части от декларацията се установят проблеми и тя бъде изпратена за проверка в НАП.

Наред с масовото подаване на уведомления, и тазгодишните декларации са пълни с грешки. Огромна част от задължените лица, заемащи висши длъжности, не знаят какви обстоятелства подлежат на деклариране и проверките и сравненията стават на практика невъзможни. Масово в годишните декларации за придобитото през 2014 г. са вписани имоти и коли, купувани в други години.

Сред най-впечатляващите декларации тази година е разследваният за данъчни нарушения лидер на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. За 2014 г. Бареков декларира изумителните 3 938 435 лв. доход от трудови правоотношения извън заеманата длъжност. Не е ясно от какво точно са заработени тези пари. От други източници, където попадат приходите от авторски права, той е изкарал още 45 564 лв. Интересни движения се наблюдават и по сметките му. При встъпването си в длъжност м.г. той беше обявил, че държи на влог 2 666 648 лв. и 11 761 евро, без да посочва източник на средствата. Декларацията му за 2014 г. вече отчита само 23 759 лв. и 6500 евро спестявания, и 50 000 лв. кеш, всички добити от заплати. Любопитното е, че липсващите 2.6 млн. лв. горе-долу се припокриват с декларирани от него заеми. В графата "вземания над 5000 лв." той е вписал заем на името на жената, с която живее на семейни начала - 1 279 000 лв. Тук фигурира и друг заем - от 44 500 лв. на името на бившата му съпруга Евгения Радева. От партията уточниха, че това са заеми, дадени от Бареков, а не от половинките му, както погрешно е отбелязано в декларацията. Във вземания над 5000 лв. Бареков е вписал и "разпореждане с вземане" за 1 011 000 лв. с фирмата "Инвестиция БГ" ЕАД, която се прочу м.г. като собственик на луксозна къща, която той обитаваше. На същото дружество той дължи 50 449 лв. префактурирани разходи. "Разпореждане с вземане" от 272 214 лв. е записано и по отношение на "Ковър груп" на Николай Андреев, който според медийни публикации работи като негов шофьор, и за 105 667 лв. на базираната в Германия фирма Imperia GmbH. Бареков е отчел като свой длъжник и Европейския парламент, който му дължал служебно 10 983 евро за командировки. Спечелил е и 50 хил. лв. от акциите си в "Би Медия груп" АД, които е прехвърлил на неназовано лице.

"Николай Бареков не е най-богатият чиновник. Аз съм избран на избираема от народа длъжност - евродепутат. Нито един лев не съм спечелил след влизането си в политиката, защото целият ми доход от близо 4 млн. лв. идва от договорите ми като високопоставен мениджър. От 25 май 2014 г. моята единствена месторабота е Европейският парламент", коментира Бареков пред Медиапул.

В изпълнителната власт пък се откроява шефката на политическия кабинет на Борисов - Анжелина Тотева. От декларацията й става ясно, че в рамките на 2 години - 2013 и 2014 г., Тотева е успяла да си закупи 2 имота в София. През 2013 г. тя е платила 159 400 лв. за апартамент от 97 кв. м в София със свои лични трудови доходи, а година по-късно купува и къща в с. Бистрица за 159 008 лв. За втората покупка освен спестявания от заплати е ползван и ипотечен кредит.

Сравнението с подадените от Тотева предходни декларации показва интересна последователност. На 13 март 2013 г. Анжелина Тотева е подала приключваща декларация към датата на освобождаването й от длъжност като началник на кабинета на транспортния министър, в която отчита, че сдава поста с налични 77 400 лв. Само няколко месеца по-късно - на 9 октомври, тя купува апартамента от 97 кв. м на бул. "Евлоги Георгиев". Тук не е ползван ипотечен кредит, тоест в месеците до покупката Тотева трябва да е получила солиден доход, за да може да си позволи сделката. През юли 2014 г. тя си купува второ жилище - за 159 008 лв., като само 91 485 лв. от тази сума е осигурена с ипотечен кредит.

Въпреки тези разходи на 17 ноември 2014 г., когато встъпва в длъжност като началник на кабинета на премиера Борисов, Тотева декларира като наличен влог 50 000 лв. Към края на годината този влог е пораснал на 72 992 лв., а декларираният ипотечен кредит от 91 485 лв. към ноември през декември се е свил на 47 800 лв. Тази динамика за последните два месеца на годината е впечатляваща, въпреки че за цялата 2014 г. Тотева отчита солиден трудов доход извън заеманата длъжност от 80 993 лв. и 12 000 лв. доход от наем.

Депутатите

Дребни изменения в размера на спестяванията и задълженията им обявяват депутатите в тазгодишните си декларации. Като цяло липсват големи инвестиции в имоти, както предходни години. Изпъква депесарят Венцислав Каймаканов, който през 2014 г. се е сдобил е вила край Несебър за 200 хил. лв., получени от върнат заем.

237 хил. лв. от трудови правоотношения извън депутатската заплата е декларирал съпредседателят на Патриотичния фронт и собственик на ТВ СКАТ Валери Симеонов. Отделно от това отчита 80 хил. лв. налични средства и 12 хил. лв. в банката, спестени от заплати. Партньорът му в коалицията Красимир Каракачанов държи скромните 13 хил. лв. на влог. Направо окаяно изглежда съперникът им в националистическата ниша Волен Сидеров с неговите 3680 лв. кеш. Красимира Ковачка, която е съпредседател на БДЦ и братовчедка на крупния бизнесмен Христо Ковачки, декларира около 34 хил. лв. депозити.

На този фон депутатите на левицата изглеждат направо заможни. Над 1 млн. лв. държат на влог депутатът от БСП Петър Кънев и съпругата му. От продажбата на две къщи и над 10 парцела в с. Пчелин и ниви в с. Ковачевци бизнесменът е спечелил над 60 хил. лв.

Лидерът на БСП Михаил Миков притежава акции в 11 дружества, сред които "Медика" АД, "Българска роза-Севтополис" АД, "Ломско пиво" АД, "Химимпорт" АД и др. Семейството държи на влог и над 40 хил. лв. През 2014 г. съпругата на депутата Кирил Добрев се е сдобила с апартамент от 100 кв. м. и паркомясто в София за над 250 хил. лв., като парите са от продажба на друг имот. Фирмата "Флеш" ООД е изплатила на Добрев 193 хил. лв., а "Пирин ват", чийто съсобственик е - 4700 лв.

Липсват сензационни данни и в лагера на ГЕРБ. Най-впечатляваща е декларацията на депутата Семир Абу-Мелих, който през м.г. се е сдобил с къща в Бургас от 163 кв.м, а парите му на влог са 708 хил. долара. Други 72 хил. лв. е отчел като доход от правоотношения извън заеманата длъжност. Има и 15 000 лв. от наеми. На този фон шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бледнее с декларирания си страничен доход от 59 хил. лв. за 2014 г. Големите доходи на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са от продажба на земеделска продукция - 115 хил. лв.

Реформаторите изглежда лобират за бизнеса безвъзмездно, ако се съди по имотните им декларации. Откроява се Румен Христов със спечелените 118 хил. лв. от дивиденти и 80 хил. лв. от трудови правоотношения извън заеманата длъжност. Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък е декларирал странични доходи в размер над 50 хил. лв. и 17 хил. лв. на съпругата му.

Цели пет апартамента е декларирала Султанка Петрова от ПФ, придобити през годините - два в София и три в Ямбол. Това е първата имотна декларация, подадена от депутатката, която не е счела за необходимо да опише имуществото си при встъпването в длъжност. Мъжът на Петрова е собственик на фирмата "Дефанс Секюрити" ЕООД. Самата тя е прехвърлила своя дял от фирмата "Дефанс консулт" срещу 2500 лв. Отделно дължи на влог 25 хил. евро.

Министрите

При министрите, които отчитат някаква динамика в имотното си състояние, впечатление правят доходите, получени извън заеманата длъжност. Тук челните места се падат на министрите на спорта и културата Вежди Рашидов и Красен Кралев. Кралев декларира, че през годината е получил 117 941 лв. от трудови доходи извън заеманата длъжност. При Вежди Рашидов общата сума на доходи извън заплатата е сходна. С доходи от друга стопанска дейност е и вицепремиерът Румяна Бъчварова през 2014 г. (21 716 лв.), вицепремиерът Кунева декларира 24 047 лв. трудови постъпления извън поста. С големи спестявания са Томислав Дончев - 107 571 лв. от заплати и командировъчни от Европейския парламент, както и външният министър Даниел Митов, който обаче декларира солидни влогове и при встъпване в длъжност. Правосъдният министър Христо Иванов пък разчита на влоговете на съпругата си.

Шефът на КФН намали лимита на кредитната си карта след скандала
Управителят на БНБ Иван Искров започна да спестява

Шефът на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев е декларирал кредитна карта с лимит 60 хил. лв., за която е посочил, че е сменил валутата, а с което и лимита й, показва справка в годишната му декларация за 2014 г. пред Сметната палата. Информацията в предходната му декларация показва, че той има две кредитни карти - една с лимит от 40 хил. лв. и друга с лимит от 60 хил. евро. Това означава, че той е намалил наполовина лимита на картата си. Тази с по-малък лимит не присъства в новата декларация. Преди няколко месеца сайтът "Биволъ" съобщи, че Мавродиев има кредитни карти с огромни лимити в евро. В телевизионно интервю обаче той опроверга това и заяви, че няма кредитна карта с лимит 60 хил. евро, а 60 хил. лева. От декларацията е видно още, че Мавродиев е изтеглил и част от влоговете си в банки. В декларацията на Мавродиев се посочва и влог от 26 411 лв., който се дължи на приходи от заплата. В предишната му декларация спестените в банки пари бяха около 42 хил. лв.

Управителят на БНБ Иван Искров е започнал да спестява средства през последната година. През миналата година спестяванията му под форма на депозити са достигнали 50.3 хил. лв., а година по-рано са били 30.2 хил. лв. Тази сума обаче бледнее на фона на спестяванията на подуправителите, макар че те за разлика от Искров ги харчат. Отстраненият от длъжност заради КТБ подуправител на БНБ Цветан Гунев е обявил около 177 000 лв. спестявания, но година по-рано сумата е била 285 хил. лв. Подуправителят Калин Христов е спестил почти 133 хил. лв. в българска банка, но година по-рано е имал влогове за 370 хил. лв.

Изпълнителният директор на Българската банка за развитие Ангел Геков може да се похвали с 9 имота - 3 апартамента, два гаража и магазин в София, вила в Земен, парцел в Чепеларе, а жена му - вила в с. Катрище, Кюстендилско. Семейството има 3 автомобила и един мотоциклет. Геков има и 2 банкови влога, от които единият е впечатляващ - за 400 хил. евро, а другият за 25 хил. лв.Той има да взима и 95 хил. лв. от заем, който е дал на дружеството Пи Си Ей, от което притежава 25%. Геков е акционер с 19% и в "Булгарплод БГ Чери". На другия полюс е изпълнителният директор и член на УС на ББР Илия Кирчев, който е декларирал само 1 имот - къща от 100 квадрата в Плодив, купена през 1994 г. за 4 хил. лв. Автомобилът, който има Кирчев, пък е трабант, купен през 1997 г. за 200 лв. Кирчев и съпругата му дължат общо 73.8 хил. лв. по 4 кредита. Наличните им средства са близо 14 хил. лв. и 3 влога в банки, в които има общо 37.5 хил. лв. Освен това Кирчев е акционер в Eurobank Greecе, ЦКБ, ПИБ и ЧЕЗ Разпределение България.

НОВОДОМЦИ

С нов апартамент от началото на годината е шефът на НАП Бойко Атанасов. Жилището в София е от 151 кв. м и струва 250 хил. лв. От началото на годината той си е купил и два гаража в София на обща стойност 50 хил. лв. Атанасов държи в банка в България 64.6 хил. лв. и налични 2.5 хил. лв. Шефът на Агенцията за инвестициите Стамен Янев също е новодомец. През 2014 г. той се е сдобил с къща с двор в Минерални бани с големина 165 кв.м за 15.2 хил. лв. С нов апартамент от 2014 г. е и председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Имотът във Варна е 91 кв.м и е на стойност 110 хил. лв.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.