iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Дянков реже парите на разведките, дава ги на училищата

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Дянков готви постна пица за разведките от догодина. Ковчежникът на държавата е приготвил ножица за парите на военното разузнаване и ДАНС. В същото време ще налее повече пари за култура и образование. Финансист N 1 разказа как ще разпредели бюджет 2012, докато пиеше кафе с пернишките ГЕРБ-ери на ул. "Търговска".

С 15-20% вдигаме субсидиите за културата за 2012 г., съобщи финансовият министър. Поне с 10% скачат и парите за школата и университетите. Всичко това обаче ще е за сметка на силовия сектор. Свиване на сумите ще има не само за МВР, а за отбраната, ДАНС, разузнаването и контраразузнаването, твърди Симеон Дянков. Според него целият сектор тежи повече, отколкото трябва на бюджета. Трябва да си зададем въпроса какво правят всичките тези служби. За какво ни е военно разузнаване. От кого ни пази – от Румъния ли, от Сърбия ли, обяснява подготвената ножица вицепремиерът.

С месец ще закъснее бюджетът на финансовото министерство за следващата година. Заради отсъствието на повечето депутати през септември, пицата на държавата ще бъде "опечена" в пленарна зала едва през октомври. От ведомството обаче вече са готови с разчетите за повечето сектори.

Още от януари може да се вдигнат парите за болниците, съобщи Дянков. Диагностично-свързаните групи се въвеждат напълно едва през 2013 г. За тях обаче ще е нужен рязък скок в субсидиите за здраве. Въпросът е дали сме готови да го направим изведнъж, или е по-добре да стане постепенно, обяснява мотивите си вицепремиерът. Затова вече се пресмятат възможностите в лечебниците да потекат повече средства още от следващата година. Ще се изчака обаче до октомври, когато ще са ясни отчетите за третото тримесечие. Тогава ще се разбера как се усвояват парите от резерва от 240 милиона в Здравната каса и този от около 40 милиона в здравното министерство.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.