iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Държавата ще бори нежеланата бременност

бременност снимка: Интернет

Държавата ще бори нежеланата бременност и ще работи за повишаване на сексуалната култура на българите. С цел ограничаване на абортите ще се посрещат нуждите на населението от контрацептиви. Цените на презервативите трябва да станат достъпни за масовото население. Това са мерки,  заложени в актуализираната вчера от правителството Националната стратегия за демографско развитие на населението в Република България 2012-2030 г.

Документът е с изцяло обновени данни съобразно публикуваните окончателни резултати на НСИ от Преброяването на населението към 1 февруари 2011 г.

Особеностите на българската демографска политика са в това, че стратегическата цел е ориентирана не само и не единствено към механичното демографско възпроизводство, но и към развитие на високо качеството на човешкия капитал, обясняват от правителствения пресцентър.

Като реалистична цел в документа е заложено не ударно увеличаване на населението, а забавяне на топенето на нацията.

В стратегията се прави прогноза, че през 2050г. всеки трети българин ще бъде пенсионер. Според документа основният демографски проблем у нас е застаряването на населението. По данни от миналата година всеки 100 работници, които излизат в пенсия, се заместват от 70 млади кадри.

След по-малко от 20 години населението ни ще намалее под 7 млн. души, като всяка жена в детеродна възраст ще ражда 1,5 деца, предвижда стратегията.

Очаква се младите хора да продължават да напускат страната, а възрастните да живеят по-дълго.

Остаряването на населението се отразява тежко върху функционирането на всички социални системи, но най-сериозно е то върху възпроизводството на работната сила и пазара на труда.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.