iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко остава и дава

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Премиерът Бойко Борисов обяви днес пред журналисти,  че остава. Остава засега министър-председател и дава. Дава по-високи пенсии, но само на най-бедните пенсионери.

"Ще се кандидатирам за следващите президентски избори", обяви той пред журналистите и  побърза да уточни, че го казва сега, за да знаят медиите и да спрат да го питат дали ще се кандидатира за държавен глава на вота тази есен.

"Ще изкарам един мандат, още половината от другия и тогава ще се кандидатирам", заяви Борисов.

Така на практика той за пореден път обяви, че няма да е номинацията на ГЕРБ, след като в края на май пресметна, че вероятността да смени Дондуков 1 с Дондуков 2 е 0,001%.

Номинацията му обаче бе лансирана от шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов като една от обсъжданите три кандидатури в партията.

Днес министър-председателят и лидер на ГЕРБ отново повтори, че партията ще съобщи кой ще бъде нейният кандидат-президент чак през септември.

 Колкото до пенсиите  - те ще бъдат увеличени, но още не е ясно с колко и откога. При това повишението ще бъде  само за минималните пенсии и вдовишките плащания. Това пък съобщи премиерът след днешното заседание на Министерски съвет.

„Трябват ни още няколко дена да завършат изчисленията съответно във Финансово министерство и в Социалното“, уточни премиерът. Когато станат готови сметките, ще е ясно как ще растат пенсиите на най-бедните.

На правителственото заседание днес не е вземано решение и за увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лева. Финансовият министър Дянков само е представил първоначален анализ и планът, по който ще се действа оттук нататък. В края на месеца предстои среща на социалните партньори от Тристранния съвет. Едва след като те одобрят предложението, то може да мине и през МС. Премиерът обаче не взе под внимание съмненията на Дянков и обяви, че минималната работна заплата ще бъде повишена.

Той не приема обвиненията, че повишението на доходите е предизборен ход. „Месеци, месеци преди това бях казал, че юни месец очаквам от Дянков да ми даде разчети за минималната работна заплата и за пенсиите. Сега разбирам – разни политически лидери с последните си издихания се опитват да си припишат някаква заслуга“, възмути се той.

 В същото време днес социологическата агенция "Алфа Рисърч" отбелязва спад в  личният рейтинг на Бойко Борисов. Положителните оценки за него намаляват с 5 на сто (до 35%), а отрицателните бележат ръст от 6% (също до 35%).  Това е нормално покрай непрекъснатото лансиране на Бойко за президент, което създава противоречиви настроения в обществото.

Според социолозите рязането на ленти и първите копки вече не работят в положителна посока, а по-скоро носят негативи на управляващите. Въпреки това се очаква Борисов да дойде отново към Перник тези дни за рязане на лента. На връх рождения си ден -13 юни, щял да открие ремонтирания път между Перник и Брезник, което трябваше да се случи преди месеци. Миналата година Борисов беше в Перник ден преди рождения си ден, за да обяви положителния вот в Народното събрание за създаването на Европейския политехнически университет в Перник. Сега по-вероятно е да реже лента ден след рождения си ден – на 14 юни.  

 

 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.