iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Бойко Борисов реже лентата на пътя за Брезник

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Премиерът Бойко Борисов утре /вторник/ отново ще е край Перник. Той ще пререже лентата на напълно обновения път към Брезник.
 
 
Шосето е част от международен път II-63 от Перник към границата със Сърбия, който освен че улеснява превоза на международни товари, поема движещия се поток туристи към България. За първи път се прави цялостна рехабилитация на 12.1 километровия участък, водещ до една от най-оживените общини в региона - Брезник. Първата копка на отсечката беше на 20 септември 2010 година. 
 
 
Около 3,1 милиона лева струва рехабилитацията на 12-километровия участък до разклона за село Бабица. Проектът е много добър, с ного отводнителни съоръжения, похвали ремонта шефът на Областното пътно управление Румен Сачански. Изграден е колектор за дъждовна вода, който ще реши проблема с наводненията на къщи в Мещица. Свлачището на разклона за Бабица е укрепено с 20-метрова подпорна стена. Идеята е целия път до Стрезимировци да бъде обновен. Заложени са четири участъка, като догодина трябва да започне ремонта на шосето от Брезник до Трън.
 
 
Рехабилитацията на Лот 14 включва и ремонт на втора важна отсечка - 5 километров участък от Овчарци до Сапарева баня, който е връзката с курорта , с Паничище и седемте Рилски езера. Досега туристите са избягвали тази дестинация заради лошото състояние на шосето.
 
 
Проектът е изпълнен от Сдружение „Пътища-Запад”. Общата стойност на извършените строително-монтажни работи е 6 324 615,25 лв. с ДДС. Надзорът е осъществен от Сдружение „Ежис Пътища - България“. 
 
 
Проектите за цялостна рехабилитация на пътните отсечки се осъществяват благодарение на Схема на Европейския съюз за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища". Целта на схемата е да се подобри достъпността до основните транспортни дестинации в рамките на районите за планиране чрез реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни (извън Трансевропейската транспортна мрежа) републикански пътища.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.