iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Анкетна комисия от ГЕРБ+Колев разследва Цветанов за Мирослава и полицейско насилие

Парламент снимка: Интернет

Временна анкетна комисия в парламента, съставена от депутати ит ГЕРБ и независимия Димитър Колев, ще работи по изясняване на обстоятелствата около убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник, зачестилите сигнали за полицейско насилие в последните дни, както и случая с общинския съветник на ДПС в Павел баня Иса Бесоолу. Това решиха депутатите със 106 гласа „за“ и 10 „против“.

Народните представители отхвърлиха предложението на Мая Манолова от Коалиция за България - комисията да бъде на паритетен принцип. Това стана и при прегласуване.

Срокът за работата на комисията ще бъде 1 месец. 

Председател на временната анкетна комисия ще бъде Красимир Ципов от ГЕРБ. Членовете са Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Цветан Сечанов, Емил Радев и Румен Иванов от ГЕРБ и независимият Димитър Колев.

Останалите парламентарни групи oт опозицията не предложиха свои представители. 

Голяма част от народните представители от парламентарните групи на Коалиция за България и на ДПС напуснаха пленарна зала.

Коалиция за България няма да участва в анкетна комисия, в която ГЕРБ ще разследват сами себе си, заяви Мая Манолова от БСП. Тя напомни поговорката "Мижи, да те лъжа” и добави, че хората имали право да знаят наказани ли са виновниците. Няма да участваме в тази комисия, защото по този начин ще легитимираме МВР и вашето мнозинство, отсече Манолова.

Председателят на ПГКБ Сергей Станишев гласува единствен от групата на червените, естествено с  „против”. „Форматът на комисията от ГЕРБ не цели нищо друго, освен замитане и скриване на следите. Комисията ще работи в интерес на ГЕРБ. Имате си мнозинство, с вашите независими депутати, правете си всичко, защото никой от опозицията няма да участва. С тази бутафория, ще понесете последствията”, така Станишев обясни отрицателният си вот.

Ще подкрепим създаването на анкетна комисия, но няма да приемем комисията да бъде на квотен принцип, при който ГЕРБ и независимите да имат мнозинство. Това заяви преди гласуването от парламентарната трибуна съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов. „Основният аргумент е заседанието от вчера на комисията, когато председателят на комисията се опита да затвори устата на присъстващите народни представители, казвайки им, че могат да зададат по 2 въпроса. Ако на такъв принцип бъде създадена и тази комисия – това са нелепи неща. Вчера бяхме задръстени с информация – 40 страници доклад на Флоров, пълен с ненужни подробности. 40 страници доклад слушахме час и нещо и единствената цел беше - да се запълни времето”, каза Иван Костов.
Той настоя комисията да бъде на паритетен принцип , защото не би могло депутатите от ГЕРБ да разследват вътрешния министър Цветан Цветанов. Няма нужда от комисия за  прикриване, заличаване на следи, неразкриване на случая, беше категоричен Костов. Костов и Мартин Димитров настояха  липсващият представител на Синята коалциия да бъде заместен с независим, но такъв, на който  субсидията му непременно да минава през ГЕРБ и да се разпределя от министър Цветан Цветанов. Така и стана такъв народен  представител е избраният в Перник Димитър Колев.

 Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов отбеляза, че въпреки многословието на управляващите, в последно време въпросите са повече от отговорите. Обществото получава разпокъсана информация, а доверието на хората в способността на МВР е на критично ниско ниво. Найденов определи като огромно разочарование вчерашното изслушване на представители от МВР във вътрешната парламентарна комисия. Депутатът изтъкна, че служителите на МВР не трябва да се поставят под един знаменател. „Много често срещаме и съдействието, и човещината, и етиката. Тъкмо затова случаите, в които се среща стена от неразбиране, ирония и подигравки, са толкова по- фрапиращи”, коментира Найденов. Той аргументира предложението на социалистите да има различни комисии – една за Перник и други за останалите случаи. „Предлагаме да не смесваме различни по характер престъпления и тежки случаи на насилие и нарушени правомощия”, добави Найденов.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.