iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ани Салич дава акъл да не цапаме през годината и да изчистим за ден

Перник снимка: за хората и събитията [field_event_date-datetime]

Да не цапаме цяла година и да изчистим България за един ден - на 21 април догодина. Такъв акъл даде на перничани популярната телевизионна водеща  Ани Салич. Тя живее в Рударци изатова се чувствала молко местна. Днес заедно с областния управител на Перник Иво Петров, телевизионерката окачи на  фасадата на администрацията на Областта  флаг на националната инициатива „Да изчистим България".

На скептиците, които питат, защо е нужна цяла година подготовка за чистенето тя обясни: "Ние не се готвим една година, за да чистим един ден, ние пазим една година и чистим един ден".

"Подкрепяме тази инициатива и с каквото е необходимо областна админиистрация ще съдейства това да се случи на 21 април 2012 година", каза губернаторът Иво Петров.  По думите му за инициативата на телевизията трябвало да се потърси подкрепа от общините, защото "все пак те са администрациите, които имат възможност, капацитет и потенциали,  с техниката, с която разполагат".   Петров припомни, че и в училищата има  инициативи за  популяризиране на кампанията.

Учениците от ПГАС „Проф. Йордан Миланов" Марио Радев и Стефани Борисова представиха проекта на тяхното училище за разделно събиране на отпадъците, от който чакат и икономически ефект. Тяхната цел е до 2015г. практиката им да се мултиплицира във всички български училища, а Салим й обеща медийната подкрепа на телевизията, за която работи.

Ръководителката на  еко центъра в училище „Св. Иван Рилски" в Перник Евелина Велинова разказа за опита си в работата с децата за по-висока степен на екологичното им възпитание.

Подкрепа за инициативата „Да изчистим България” обявиха и от Европейския политехнически университет в Перник. Неговият ректор проф. Христо Христов прикани за по-широко разбиране на екологичната тема, а не като чистене за един ден. Той припомни, че ЕПУ е единственият ВУЗ в страната, където се преподава дисциплината „Европейски ценности и култура”, а чистата околна среда е основна част от темата. Студенти от 10 страни изучават в ЕПУ Зелена енергетика като интердисциплинарна наука, която включва възобновяемите енергийни източници, зелени сгради и др. В перспектива университетът ще прави високотехнологичен парк върху територия от 250 дка на границата между Перник и София, припомни ректорът за големия бъдещ проект на ЕПУ. 

Снимки

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.