iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Алтернативна комисия "Костов" проверява в Перник поръчки за смъртта на Мирослава и Чочо

Иван Костов снимка: БГНЕС

По инициатива на Иван Костов,  опозицията създаде алтернативна временна анкетна комисия за проверка на нарушенията на основни права на българските граждани около случая с двете жертви в Перник - убийството на Мирослава и т. нар. самоубийството на Стойчо Стоев, обяви в парламента съпредседателят на ПГ на СК Иван Костов, предаде БГНЕС.

Тя е алтернатива на официалната, гласувана в НС и съставена само от депутати от ГЕРБ и един независим депутат и оглавявана от Красимир Ципов. Членове на алтернативната комисия са Христо Бисеров и Неджми Али от ПГ на ДПС, Огнян Стоичков и Явор Нотев от ПГ на "Атака", Ангел Найденов и Михаил Миков от ПГ на КБ, Йордан Бакалов и Иван Костов от ПГ на СК и Георги Терзийски, независим народен представител. Поканени са и двама депутати от ПГ на ГЕРБ. Комисията се създава на паритетен принцип и всяко заседание ще се председателства от един от членовете й.

Членовете на нашата комисия ще посетят Перник и ще се срещнем с хора, които са незасегнати от разследването на ГЕРБ, заяви днес Костов на брифинг заедно с колегата си Михаил Миков. Ще разследваме факти и обстоятелства, които не попадат в полезрението на официалната комисия, защото се създава дефицит на достоверност, добави той. Считаме,че нарушенията на човешките права са много по-големи от тези, които се признават, има дефицит на информираност в обществото, има потърпевши, които са в състояние да посочат и други факти, посочи Иван Костов.

 

Ето и пълното изявление на съпредседателя на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов:

 

Ние, парламентаристите от Алтернативната комисия, сме убедени, че нарушенията от властта на основни права на български граждани са много по-големи, отколкото признават управляващите.  Ще направим всичко възможно да ги изясним публично.

Тревожат ни опасенията на обществеността и медиите, че вероятно нарушенията са станали с участието или нарочното бездействие на органите на МВР. Бяха защитени от премиера Бойко Борисов, който дори поиска извинения от семейството на Мирослава. Затова сме заинтересовани да разкрием истината. Искрено се надяваме версията, че двата смъртни случая в Перник са поръчкови убийства за отстраняване на свидетели, да не се потвърди.

Целта ни е да проверим законността на действията на МВР и други ангажирани с горепосочените нарушения институции. И ако в законите има пропуски, да предложим тяхното отстраняване.

Основанията на действията ни са само задълженията ни на народни представители.  Ще успеем да постигнем целта си, ако хората ни помогнат с отзивчивост и отговорност. Затова се обръщаме с молба за съдействие от всички граждани, медии и институции.

Поканихме ПГ на ГЕРБ да посочи двама свои депутати да влязат в нашата комисия и да участват в нейната работа с равни права с всеки един от нас.

При своите действия ще се ръководим от Конституцията и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.