iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


840 милиона лева по сметките на земеделците

840 милиона лева по сметките на земеделците сн.standartnews.com

Министър Мирослав Найденов заяви пред земеделците в Перник, че вчера са превели 840 млн. лв. на 84 000 бенефициенти, с което се надява създалото се напрежение да остане в миналото.

Срещата бе заключителната  част на поредицата от такива с производители и животновъди, които искат да кандидатстват по програмите на Европейския съюз.Инициативата е на народният представител от ГЕРБ-Перник Ирена Соколова. До сега на територията общините от региона бяха проведени  5 семинара, като лектори бяха експерти от земеделското министерство.

„През март животновъдите ще получат 73 милиона лева. Работим и за финализиране на схемата за качество в зеленчукопроизводството. През този програмен период 53% от усвоените средства от фондовете на ЕС са за земеделие”, каза още Найденов.

Министърът заяви също, че идвайки ново правителство се сменя всичко поголовно. Това не била добра практика, но била българска практика. Той обаче се надявал да остане досегашния екип, защото предстоящите преговори с ЕС за земеделието били от изключителна важност.

„Когато някой цели нестабилност и сме свидетели на неща, граничещи с вандализъм, тези които ги провокират трябва да знаят на къде водят държавата”, бе коментарът на Найденов относно протестите.

925 млн. лв. е сумата за подпомагане на земеделците в България. Още 150 милиона лв. допълнително били осигурени за директни плащания през този програмен период.  През следващия програмен период пък средствата щели да се доста повече – 1,6 милиарда лева.

 „Българските земеделци са много по-добре от гръцките. Там са разпокъсани. Изкарали са тракторите на шосето за Солун, аз видях, че нямата такава добра техника като нашата”, категоричен бе министърът на земеделието.

Срещата се състоя в Двореца на културата. Във фоайето на културната институция производители бяха подредили кулинарна изложба от продукцията си. Баници, зелници, картофи, чипс и различни кисели млека отрупваха масата. Имаше и различни видове зърнени продукти като просо, живо, царевица и др.

Информация: mirogled.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.