iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат цената на водата 13 пъти?

Пожарен кран

До 13 пъти може да поскъпне водата в някои населени места към 2013 година. Това ще стане когато държавен "Воден фонд" поеме управлението на водите в България и започне да  събира парите от сметките за вода на всички граждани.

Идеята е заложена в стратегия за развитие на водния сектор, която в момента се обсъжда между министрите, съобщи източник от регионалното министерство. Ведомството трябва да съгласува документа, предложен от екоминистерството.

Водният фонд ще акумулира над 56 млрд. лв. до 2035 г. от сметките за вода, които плащат всички българи. С тези пари ще се финансира изграждането на нови язовири, пречиствателни станции, водопроводи и защитни диги на реките. Той ще провежда и обществените поръчки по инфраструктурните проекти.

Държавата пък ще го съфинансира от бюджета. Тези средства обаче ще се ползват само за покриване на ДДС по строителството на нови съоръжения.

Прякото управление на ВиК сектора ще се поеме от четири регионални водни компании, които ще се образуват на територията на басейновите дирекции за управление на водите.

Четирите компании ще имат единни цени на водата за всички населени места на територията им. Стратегията предвижда първите единни цени да влязат в сила от 2013 г., като най-скъпа ще е водата в Дунавския район - 2,90 лв. на кубик. Най-евтина ще е в Югозападна България - 2,62 лв. Това обаче представлява поскъпване до 13 пъти за някои населени места. В момента цените на водата, определени от ДКЕВР варират от 20 ст. до 2 лв. на куб. м в различните ВиК. (Виж как ще поскъпва водата до 2035 г. в галерията)

ВиК дружествата пък вече няма да са стопани на водната инфраструктура, която обслужват, а само подизпълнители на фонда и регионалните компании. На тях ще се плаща за свършена работа от парите, натрупани във водния фонд.

"Това е само един от вариантите за развитие на водния сектор, които предвижда стратегията", коментира екоминистърът Нона Караджова. Според нея имало още два варианта и в следващите 2 седмици предстои да се разбере кой ще бъде избран от правителството. Направено било запитване за препоръки и от страна на Световната банка.

Екоминистърът отказа да обсъжда подробности по водната стратегия, преди тя да бъде одобрена от останалите министри. Според Караджова до средата на април щяло да има вече одобрена концепция.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.