iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Въвеждат вечерен час в центровете за бежанци

Въвеждат вечерен час в центровете за бежанци 01_1422619327

Ще бъде въведен вечерен час във всички бежански центрове от държавната агенция за бежанците (ДАБ), съобщи вчера председателят на агенцията Никола Казаков.

През лятото ще могат да излизат до 22 ч., а сега - до 20 ч. По думите на Казаков заповедта ще влезе в сила още идната седмица, тъй като това е мярка, която трябва да бъде приложена и за улесняване работата на държавата, и за повече сигурност на бежанците. Той припомни, че такъв вечерен час е бил наложен още по време на миналия му мандат и изрази недоумение защо изобщо е бил отменен от Николай Чирпанлиев.

Според Казаков преди е имало жалби и оплаквания при въвеждането на вечерния час, но с времето чужденците са свикнали и е имало ред. Според него имигрантите трябва да се контролират и да се преброяват, за да има отчетност в центровете и да не се допуска влизането на външни лица.

До въвеждането на вечерен час се стигна след няколко инцидента в Харманли. Миналата седмица кметът на града Михаил Лисков поиска да се промени статутът на центъра в града от отворен в затворен тип. Аргументът беше, че криминалните прояви са се увеличили.

В четвъртък Казаков подписа споразумение за сътрудничеството с над 10 неправителствени организации, с които ще работи съвместно. Доброволците ще влизат в центрове с уверения и по списък.

КАНАЛ

По 2000 евро за неистински документи и по 3500 евро за фалшиви визи са взимали трафиканти на нелегални имигранти от Азия към ЕС. Европол, ДАНС, холандските и германските служби разкриха българо-турска група каналджии. Те са влизали или през границата с Турция в България, или със самолет директно от Турция в Германия. Това струвало допълнително 7000-8000 евро. В България е задържан един от групата. При обиски на 15 адреса са открити подправени документи, пистолет, муниции, метаамфетамини, мобилни телефони, SIM карти, компютърни конфигурации, банкови извлечения и 20 000 евро в брой.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.