iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Връщат мобилните камери по пътищата

Връщат мобилните камери по пътищата 12_1418476655

Законови промени бяха вмнесени вчера от депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепени от БДЦ. Те касаят мобилните камери на КАТ за заснемане на нарушения и отново ще се върнат по пътищата.

Отсечките, по които се движат те, обаче ще се обявяват предварително.

Мобилните камери не се ползват от януари т.г., когато ВАС обяви, че употребата им противоречи на закона, тъй като лесно могат да бъдат манипулирани. Управляващите обаче смятат, че забраната е довела до влошаване на пътната обстановка - увеличили са се катастрофите, шофьорите са станали по-недисциплинирани и са създали предпоставки за корупция.

Вносителите на поправката в Закона за движение по пътищата обещават, че местата за контрол чрез автоматизирани мобилни и стационарни технически средства няма да бъдат изненада за шофьорите - местоположението им ще се обозначава чрез опознавателни знаци или ще се оповестява в медиите или на сайта на МВР. А МВР шефовете, които получават жалбите срещу електронните фишове за нарушения, вече ще са длъжни да ги препращат в 7-дневен срок на съответния районен съд заедно с информация за мястото на нарушението, посоката на движението на МПС, разположението на камерата и т.н. Досега процедурата по обжалване вървеше по общия ред и жалбите отиваха първо при полицейския началник, той се произнасяше и ако потвърди наказанието, жалбата отиваше в съда.

Употребата на всички видове автоматизирани средства за контрол по пътищата пък ще се регламентира чрез специална наредба. Приемането й трябва да стане до 3 месеца след обнародването на законовите поправки, т.е. ако депутатите ги гласуват до края на годината, камерите ще са по пътищата някъде около март 2015 г., тъй като самите технически средства са в готовност.

--------СЪТРУДНИЧЕСТВО

Чрез законовите промени се въвеждат и правилата от нова евродиректива, с която ще се улесни издирването на автомобили, регистрирани в друга страна от ЕС, извършили нарушение у нас, както и български, неспазили правилата някъде в съюза. Така ще стане възможно собственикът на колата да бъде открит чрез автоматизирано търсене в националните бази данни за регистрация на МПС, за да му се прати писмо за нарушението и санкцията. Нововъведението обаче ще важи само за определени категории нарушения - шофиране след употреба на алкохол и наркотици или без предпазен колан, превишена скорост, неспазване на светофара, използване на мобилен телефон при движение и т.н.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.