iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вълци оглозгват до кокал домашни животни

Вълци оглозгват до кокал домашни животни 12_1417781091

Вълците вече изгладняха и започнаха да вършат пакости въпреки че зимата още не е дошла. От вълци пропищяха животновъди от почти всички краища на страната.

Все още този сезон няма сигнали за нападения над хора, но за сметка на това множество домашни животни са оглозгани до кокал. Според някои специалисти причината е в огромната численост на вълците, нараснала неимоверно само за последната година.

Най-страшно е положението в Средна гора. По принцип вълкът е от най-интелигентните диви животни у нас и много рядко си позволява контакти с хора или населени места. Този хищник живее в най-непристъпните горски части на планината, където човешки крак не стъпва. Има изключително развит нюх и може да усети човешката миризма от километри. Ето защо и ловците рядко се сблъскват очи в очи с този звяр. Поради липсата на естествена плячка обаче в края на ноември и началото на декември вълците от Средна гора са принудени да слязат в нетипични за тях местообитания и да подгонят стадата с домашни животни.

Според информациите най-много атаки от вълци е имало в селата Свежен и Златосел, Брезовска община. Разкъсани са десетки овце, кози и дори коне. Когато са в глутница, вълците не пробират жертвите си. Нападат организирано от всички страни и покосяват всичко на четири крака, което се изпречи на пътя им. Местните били шокирани, когато вълк нападнал и изял бременна крава в района. Димитър Хаджиев от Златосел се оплаква, че вълците му отмъкнали няколко овце, агнета и 2 телета, откакто времето застудяло.

“И преди е имало вълчи атаки, но такова чудо не е било. Притеснени сме и не смеем да пускаме животните си на паша”, коментираха хора от Свежен. Стигнало се дотам, че овчарите от селата Розовец и Бабек дори се страхували да ходят в близост до горите. Те често се връщали уплашени, след като неведнъж се изправяли очи в очи със зверовете. Вълците обаче засега не смеели да доближават човек.

През миналата година потърпевшите животновъди искали да организират масова хайка за вълци из Средна гора. Но от ловното стопанство в Брезово не им разрешили подобен групов лов за хищници. Сега хората отново подготвят запитване и се надяват този път молбите им да бъдат чути, защото ситуацията излиза от контрол.

Критично е положението с вълците и в Родопите. Най-често зверовете нападат селата в източния дял на планината, който е и по-нисък. Големи поражения има в “Дивата ферма” в село Горно поле, община Маджарово. Там сред природата на свобода се отглеждат над 700 крави от местните породи късорого и сиво българско говедо. Любопитното е, че животните не се прибират в кравеферма и дори раждат малките си в диво състояние по пасищата. Хранят се единствено с екологично чиста естествена храна. От началото на годината 25 крави от “Дивата ферма” са безследно изчезнали. Намерени са само рога и черепи. Едва ли има съмнение, че виновникът за това отново е вълкът.

Половин стадо с кози било удушено и оглозгано от глутница вълци край дупнишкото село Джерман. Собственикът Иван Атанасов отглеждал добитъка си по европейски програми. Във фаталния ден животните били пуснати без надзор в гората. 7 кози били удушени, а други 30 изобщо липсвали. “Дано не слязат до селото. Всички се заключваме, щом се стъмни. Страхуваме се и за домашните си животни”, оплакват се хората от Джерман. В този район солидна популация от вълци живее в Рила, но по това време от годината опасните животни наближават населените места.

В миналото се даваше държавна премия за отстрелян вълк, но през последните няколко години държавата избяга от този си ангажимент заради безпаричието. Сега самите сдружения от състава на Съюза на ловците и риболовците премират своите отличници в борбата с хищниците (вълци, чакали, лисици, скитащи кучета) със скромни бонуси. А този лов е труден и се изисква много свободно време, за да се провежда индивидуално. Практиката показва, че при организирания групов лов на хищници не се постигат очакваните резултати. Чакали и лисици падат, но вълците са много хитри и предпазливи и трудно попадат на прицел.

Най-често случайни жертви се дават по време на групов лов на дива свиня, когато бъдат надушени от ловните кучета и излязат на пусиите на ловците.

Ловците скочиха на
природозащитници

Невиждан скандал е на път да избухне между организираните ловци у нас и природозащитниците, които настояват да се забрани отстрелът на вълци в определени периоди от годината. Специалисти от сдружението за дивата природа “Балкани” представиха наскоро План за действие с вълка в България, който е съобразен със Закона за биологичното равновесие. “Зелените” имат искания за това да се дадат допълнителни права на хищниците у нас. Те съобщават, че ще се проведат обществени обсъждания в цялата страна, след което документът ще бъде внесен за одобрение в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). В плана на природозащитниците се планира вълкът да не бъде ловуван през април, май и юни, когато се раждат малките.

Ловците обаче масово скочиха срещу плана. Първи на бунт срещу подобно решение се вдигнаха в Пернишко. Хората с пушки са категорични, че популацията на вълка е сериозно нараснала в последните години и този вид няма нужда от никаква допълнителна защита. Прогресивното увеличаване на числеността му се отразява негативно върху останалия дивеч, който непрекъснато намалява за сметка на хищниците. Ловците са единодушни, че броят на сърните у нас например ще се стопи наполовина, ако ловът на вълци бъде ограничен.

От радомирското сдружение излязоха с още по-крайно становище. Не само че не бива да се въвежда забрана, а дори трябва да се стимулира отстрелът на вълци. За миналата година в Радомирско са убити 11 вълка.

Според научните данни при нормална гъстота на популацията трябва да има 2 вълка на площ от 100 000 хектара горска площ.

Статистически данни за числеността на вълка в България на базата на провежданите годишни таксации (преброявания) на дивеча сочат, че през последните години броят им се увеличава. Тази статистика е само ориентировъчна, защото вълците са много мобилни, често минават границите (най-вече западните) и числеността им може да варира в големи стойности. Това го знаят и самите ловци и ловни експерти.

За сравнение - годишно биват отстрелвани между 20 000 и 30 000 лисици и още толкова чакали, докато вълците са едва 200-300.

Източник: trud.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.