iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Виновни за потопа в Мизия няма

Виновни за потопа в Мизия няма 05_1431845122

Водното бедствие, което опустоши Мизия през лятото миналата година, е било неизбежно и е в следствие на невиждани хиляди или милион години валежи.

Експертите са установили, че виновни за потопа няма.

Това е записано в заключението на изготвената комплексна експертиза за наводнението, което отне животи, унищожи десетки домове и причини щети за милиони левове, съобщиха от прокуратурата във Враца, предаде БГНЕС. Прокуратурата публикува официалното съобщение на вчера, 15 май.

"След извършване на хидравлични изчисления, теренни, хидрогеоложки, хидроложки и геоложки проучвания, илюстрирани с изготвяне на съответните цифрови модели и картни изображения, групата експерти установи основните параметри на проявилото се на 2 август до 8 август 2014 г. наводнение в урбанизираната част на Мизия и прилежащи територии, както следва: в периода от 31.07.2014 г. до 02.08.2014 г. са паднали интензивни валежи с осреднени стойности в порядъка 107 до 114 литра на квадратен метър.

Установеният коефициент на отток варира от 0,60 до 0,75 при подчертано висок ниво на овлажняване на почвата в резултат падналите интензивни валежи през предходните месеци, което е довело и до повишаване нивата на водните стоежи в реките Скът и Огоста и невъзможността на почвите да поемат част от падналите водни количества - те са били наситени до 98 % от пределната полска влагоемност..."

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.