iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вече девет дни без ток и вода са в с. Гранитово

Вече девет дни без ток и вода са в с. Гранитово 12_1418287636

В село Гранитово, Община Белоградчик девет дни са без ток и вода. Там има прекършени три електрически стълба. На други десетина къщи в селото пък са прекъснати жиците.

След падналия сняг и улиците са непроходими. „Сняг събираме от улиците и го пренасяме в домовете си, за да го топим и да има вода за животните. Лошо е“, оплака се пред камерата на БНТ възрастна дама.

„Всеки ден ходя в Белоградчик при кметския наместник по два пъти на ден, за да зареждам акумулаторите. Майка ми е болна, а пътят е непроходим“, добавя друг жител на Гранитово. Все още без ток е местната помпена станция, заради което Гранитово е и без вода.

Макар и трудно да се стига до селската чешма, защото вчера падна сняг, сега тя спасява хора в бедствената ситуация. Снежната покривка е с дебелина 40 сантиметра и това затруднява доставките на хранителни продукти.

На тъмно са няколко населени места в районите на Видин, Монтана, Чипровци, Вършец, Враца, Козлодуй и Мизия. Заради липса на ток, не работи и апаратурата на мобилните оператори. Прекъснати са връзки на аналоговите телефони.

Операция по пренасяне на специален стълб за далекопровод е планирана за днес преди обяд. Монтирането му ще позволи възобновяването на електроснабдяването в района на Белоградчик.

По предварителни разчети, 28-метровият стълб трябваше да бъде вдигнат с хеликоптер и пренесен по въздуха до труднодостъпна планинска местност край Белоградчик още вчера. Операцията обаче бе отложена заради лошото време.

Всички опити стълбът да бъде поставен с наземна техника, се провалиха. Заради аварията няколко села останаха без ток повече от седмица.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.