iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В столицата ще запълват дупките

В столицата ще запълват дупките 02_1424438643

Спешно започва кърпене на дупките, зейнали от снега, като то ще се проведе до края на март, съобщиха от Столич­ната община.

Идеята на кметството е да използва хубавото време и да запълва дупките, преди отново да падне сняг. Целта е шосетата да се консервират, за

да не се отворят големи трапове напролет

“В резултат на големите температурни разлики и замръзването на водата в пукнатините се появяват дупки, които лесно и бързо могат да бъдат запълнени, без да е необходимо да се затваря движението”, обясни Валери Велинов от дирекция “Транспортна инфраструктура”. Според него по този начин значително се намалява обемът на материалите, които се слагат, тъй като се обработва само дупката, а не се реже и около нея.

Двете машини работят по т. нар. инжекционен метод със зимна специална бързоразпадаща се катийонна смес. Тази технология излиза малко по-скъпо заради по-качествените материали, но като краен резултат е три пъти по-евтина защото не се превозва асфалт до складовете. Запушените дупки по този начин по шосетата

ще издържат поне година

Екипите вече аварийно са пълнили дупки по основните пътни артерии в града - “Цариградско шосе” и “Ботевградско шосе”, както бул. “Г.М. Димитров” и Източната тангента. През следващите дни запълване по инжекционен метод ще се прави и по булевардите “Фритьоф Нансен”, “Кли­мент Охридски”, “Констан­тин Величков” и “Ломско шосе”. “Работим по сигнали на граждани до Столичния инспекторат и КАТ на места, които наистина са аварийни и затрудняват движението и безопасността на трафика”, обясни Велинов.

След като температурата на настилката стане 5 градуса, ще започнат текущите ремонти в целия град. Районните кметства трябва да преброят и измерят най-проблемните ями по шосетата. Запълването на дупките ще се прави по график, като с приоритет ще бъдат дълбоките пукнатини и тези по най-натоварените трасета. За кърпенето на шосета общината заделя всяка година около 25 млн. лв.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.