iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


В 284 селища у нас все още няма ток

В 284 селища у нас все още няма ток 03_1426340717

По последни данни 284 населени места у нас са все още без ток, предимно в областите Кърджали, Смолян и Хасково. Няма достъп и до някои махали, и малки села по високите части на споменатите райони.

В област Смолян 75 селища осми ден са без електрозахранване. На места в региона рано тази сутрин има нови слаби валежи от сняг, предаде БНР.

До всички откъснати селища в региона е осъществен достъп с високопроходима техника и са доставени хляб и медикаменти на хората. През цялата нощ продължи работата на екипите по отстраняване на авариите и разширяване на пътищата до села в планинския регион. От областното пътно управление съобщиха, че пътищата от републиканската мрежа са почистени и проходими при зимни условия. На проходите Пампорово, Рожен и Печинско вали слаб сняг. Проходът Превала остава затворен за почистване заради множеството паднали дървета от тежкия сняг в началото на снежното бедствие. Остава затворен за движение пътният участък до Националната астрономическа обсерватория "Рожен" и пътят Рудозем-Смилян до село Вълчан.

Сравнително спокойно е преминала нощта в бедстващата Смолянска област, съобщи областният управител Недялко Славов.

„Бедственото положение продължава, защото шест от общините все още не са отменили бедственото положение на тяхна територия. Основните ни усилия са за възстановяване на електрозахранването и комуникациите. Снощи късно едно от големите села, Чепинци, в община Рудозем е захранено, освен това Смилян. Надяваме се днес и други големи населени места, така че към момента 75 населени места са все още без електрозахранване“, заяви Славов.

„По отношение на пътната инфраструктура усилията ни са насочени към общинската пътна мрежа в общините Баните и Неделино, където положението все още е сериозно. Късно снощи започна разчистване на пътя към Мугла“.

"Заради очакваните валежи през тази събота и неделя пътищата от републиканската пътна мрежа бяха разширени с помощта на допълнително ангажирани роторни машини и тежка снегопочистваща техника, за да има къде да се избутва новият сняг. Допълнително голяма част от тези машини не са върнати към вътрешността на страната, а са оставени именно в районите, в които очакваме отново да има снеговалежи. Заредени са с материали за борба със зимната хлъзгавост складовете на пътноподдържащите фирми. Колегите отново са инструктирани. Очакваме да се справят с новите валежи", заяви инж. Георги Златев от Агенция "Пътна инфраструктура".

Движението по пътя Коритна-Шумен в района на село Микре е възстановено. То бе временно ограничено заради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Пътната агенция.

Водачите на моторни превозни средства трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут Соколово-Ловеч-Абланица.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.