iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Урагани и дъждове доведоха до нови бедствия у нас

Урагани и дъждове доведоха до нови бедствия у нас 02_1422885227

През почивните дни България преживя поредния апокалипсис, като ураганни ветрове и поройни дъждове блокираха цели области в страната.

Хиляди хора бедстваха, отнесени бяха покриви на къщи, реки и язовири преляха, затворени бяха възлови пътища.

Миналия петък срещу събота ураганен вятър със скорост 150 км в час изкорени дървета и отнесе покривите на къщи в Северозападна България. Най-пострадала се оказа област Монтана и най-вече Вършец, където дълго време електроподаването бе прекъснато. Подобно бе положението във високите части на общините Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. Вятърът нанесе щети по целия си път към морето, главно в Северна България. Изключително тежко бе в Смолян, но по-късно вчера обстановката започна да се нормализира.

Лошото време взе и жертва. Съборено от поривите на урагана крайпътно дърво падна върху движещ се по пътя автомобил. От удара върху колата смъртта си намери 30-годишна жена, съобщи ruse-news.com, позовавайки се на областната дирекция на МВР в дунавския град. Инцидентът станал по пътя между селата Ценово и Новград. Вятърът в Русенско се е движил с около 144 км в час.

Часове по-късно пък силни валежи от сняг и дъжд доведоха до обявяването на бедствено положение в много части на България. Най-засегнати бяха Смолян, Кърджали, Бургас, Хасково, Благоевград, Варна. В преодоляването на последствията от усложнената обстановка участваха повече от 300 служители на МВР.

В Бургас водата заля трафопост в района на спортна зала "Младост" и прекъсна електрическото захранване. В районите на комплексите "Изгрев", "Сарафово" и "Зорница" има множество наводнени къщи, приземни етажи и подлези. В к-с "Меден Рудник" заради силния вятър имаше висящи части от ламаринени покриви и облицовки на сгради, изкоренени бяха и дървета. В "Долно Езерово" бяха евакуирани хора. Сигнали за наводнения са получени и от жителите на селата Белила, Светлина, Дюлево, Дебелт и Радойново. Затворен бе главният път Бургас - Варна, блокиран бе Рижкият проход.

Под вода заради преливащи реки се оказаха в общините Девин, Дългопол и Аврен. На територията на община Кърджали пък преляха микроязовирите на селата Невестино и Македонци. Непроходим остана пътят Кърджали - Хасково през село Мост. На територията на област Добрич в селата Опанец, Драганово и Богдан бяха залети земеделски земи, както и дворове на къщи.

Заради лошото време бе затворена цялата ски зона в курорта Пампорово. Активизирали се свлачища затвориха за часове много пътища в планините, включително Прохода на Републиката и спряха влакове.

По-късно вчера МВР обяви, че има места, на които евакуира хора, както и че има множество реки, които са на ръба да прелеят.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) следи нивото на реките Тунджа, Сазлийка, Марица и Мочурица, обявен е жълт код. Оранжев код е обявен за река Тунджа при Елхово. Високи са нивата на Струма и Места.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.