iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Унищожават в Костенец мините от Горни Лом

Унищожават в Костенец мините от Горни Лом 12_1418808127

Армията ще поеме унищожаването на мините от взривената фабрика в Горни Лом. Това се разбра вчера. Става дума за над 190 000 броя мини, които чакат, но няма кой да ги нареже.

Нито една от частните фирми у нас не иска да се занимава с опасните боеприпаси след страховитата експлозия в бившата фабрика "Миджур". Това предприятие вече е с отнет лиценз след взрива на 1 октомври, когато там загинаха 15 души. Другият голям въпрос е кой ще плати на армията унищожаването на мините, след като те не са нейна собственост.

"Вероятно на този първи етап ще започнем в едно наше дружество, което е специализирано за това, в Костенец. Вероятно ще предложа в сряда на заседание на Министерския съвет да търсим и други възможности за ново съоръжение, което да ни позволи да ускорим този процес и да има необходимите гаранции за безопасност", заяви вчера военният министър Николай Ненчев пред "Фокус". Той допълни, че МО вече е потърсило помощ за това от частни фирми, но се оказва, че на този етап няма нито едно предприятие, което е способно да започне унищожаване на боеприпасите по безопасен начин. По неофициална информация са проверявани възможностите на "Дунарит" - Русе.

До включването на армията се стигна, след като миналата седмица въпросът беше повдигнат на заседанието на правителството от премиера Бойко Борисов. Тогава стана дума, че мините в Горни Лом са останали без охрана и се наложи да бъде изпратена жандармерия да ги пази.

"Ние в България сме били отличници. Първи сме утилизирали всичко. Обаче сега гърците, като ни ги прехвърлят през тази частна фирма, изведнъж ние се оказваме със 190 хиляди и кусур мини, и то забранени от конвенцията", заяви миналата сряда Борисов. Мините не може да бъдат сложени и във военни складове, тъй като в момента те са запълнени с продукция на частни компании, стана ясно още от стенограмата.

Въпреки ангажимента на министър Ненчев армията да утилизира боеприпасите, все още не е ясно дали "Терем" - Костенец може да се справи с тях. Още през 2008 г. дружеството е кандидатствало за утилизацията им пред гръцката страна, чиято собственост са мините, но впоследствие се е отказало, заради сложната им технология.

МИНИТЕ

Както "Сега" писа, става дума за гръцки противопехотни мини от Втората световна война, които са били произведени в САЩ и Германия. Гърция е имала ангажимент до март 2008 г. да унищожи 1 566 532 мини. Затова през юни 2007 г. е бил организиран търг, в който освен компанията "Видекс", която е собственик на "Миджур", е участвал и военният холдинг "Терем". Такива мини са били използвани в Кипър, Иран, Ирак, Корея, Лаос, Оман, Руанда, Тунис и Западна Сахара.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.