iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Трябват 1 млрд. за изграждане на канализация във всички квартали в столицата

Трябват 1 млрд. за изграждане на канализация във всички квартали в столицата 02_1422954544

На Столична община ще са й необходими 1 млрд. лв. по предварителна оценка, за да построи канализация във всички квартали, в които няма.

Сумата обаче не включва нужните средства за отчуждаване на имотите, а те са двойно повече - според разчетите на общината на всеки лев за изграждане на канализация са нужни два лева за отчуждаването.

В около 22% от територията на София няма канализация. Само за части от два квартала - "Кръстова вада-запад" и "Манастирски ливади-изток", строителството ще струва 45 млн. лв., а за отчуждаване на имотите са необходими още над 80 млн. лв., съобщиха от общината. В тези части на кварталите живеят над 30 хил. души. Тъй като ресурсът е огромен, за тази година е предвидено поетапното отчуждаване на над 160 имота по трасетата на двата главни канализационни клона - по ул. "Емилиян Станев" и по ул. "Никола Крушкин-Чолака" в кв. "Кръстова вада". След тях отчуждаването ще продължи и по другите улици в квартала, обясни пред "Сега" зам.-кметът по инвестиционната дейност Ирина Савина. Савина обясни, че не може да се ангажира със срокове за завършване на проектите, защото процедурите са изключително тежки.

В "Манастирски ливади" трябва да бъдат отчуждени около 83 дка частни имоти, които са оценени на над 36 млн. лв. Отделно трябва да се отчуждят имоти по 20 квартални улици за разклоненията на мрежата. В "Манастирски ливади" е предвидено да бъдат изградени 7 главни канализационни клона, като за момента са изградени само 2.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.