iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Свлачищата ще струват все по-скъпо

Свлачищата ще струват все по-скъпо 05_1432622518

Свлачищата ще стават все по-голям проблем и ще струват все по-скъпо, като това става ясно от националната програма за превенцията и ограничаването им за периода до 2020 г., изготвена от регионалното министерство.

Към края на миналата година проблемните зони са били 1865, с площ от 208 805 декара, и за борбата с тях са нужни 892 135 000 лв. До 15 април т.г. обаче списъкът е набъбнал с нови 103 свлачища, а сметката се увеличава с още 37 млн. лв.

Свлачищата са разделени от първа до четвърта група, като първа са активните и най-опасни. От разчетите на регионалното министерство става ясно, че Северна България е най-застрашена от свличане на земни маси. За този регион е изчислено, че ще са нужни 555 521 000 лв., от които 238 млн. лв. са за активни свлачища. На черноморското крайбрежие са нужни 257 млн. лв., а в Южна България - близо 80 млн. лв.

По области програмата очертава като най-рискови Враца и Монтана, където са нужни съответно 100.7 млн. лв. и 88.8 млн. лв. И в двете области става дума основно за укрепване на действащи свлачища. В Търговище са нужни 105 млн. лв., но само 26.2 млн. лв. са за спешни работи. В Северна България само в Разград не са нужни спешни мерки.

Очаквано по Черноморието най-рисковият град е Варна, където преди години имаше драматични проблеми със свлачищата. Там за укрепване са необходими 118.5 млн. лв., като почти 111 млн. лв. от тях са за свлачища от първа група. За Бургас са разчетени почти 90 млн. лв. В Южна България картината е малко по-добра, като тук най-много пари са нужни за София област - 22 млн. лв.

Повече от половината от установените свлачища са в Северна България - 1048. Тук са и 110 от общо 279 опасни свличания у нас. В Южна България са установени 482 проблемни участъка, като най-много са в Смолян - 81. На черноморското крайбрежие те са 335, като най-много са във Варна - 150, от които 53 са активни.

МЕРКИ

От програмата става ясно още, че на собствениците на имоти в свлачищни терени ще се правят предписания за безопасна експлоатация. При ново строителство обаче в потенциално опасни терени следва от собствениците да се събират по-високи такси, които да се ползват за целево изграждане на канализация, пише в документа. На собственици, които пък са направени предписания за предпазване от свлачища и не са изпълнени, държавата няма да дължи никакви помощи и обезщетения.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.