iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Строят спортни салони в 10 училища в София

Строят спортни салони в 10 училища в София 03_1426680512

Предвижда се нови спортни зали да имат 10 училища в София, като една част от тях ще се строят още тази година, а други тепърва ще се проектират. „До края на 2018 г. всички ще са готови”, прогнозира заместник-кметът по строителството Ирина Савина.

За пръв път истински физкултурен салон ще има 133-то училище, известно като Руското. Сега децата там

спортуват в един пригоден за целта кабинет

„Освен спортна зала, там ще се направи и басейн”, каза Савина.

Нов физкултурен салон ще има и в Първа английска езикова гимназия, и във Френската, като двете училища ще бъдат разширени и с нови кабинети. Зали за спорт ще се правят и в началното училище в Илиянци, в 37-о в „Люлин” в 48-о в „Сердика”, в 149-о в „Овча купел”, в 176-о в село Негован и в 175-о в село Мрамор. Едно от училищата в „Дружба” също ще се сдобие с многофункционална спортна зала, но още не е решено кое да е то.

В края на тази година или най-късно в началото на следващата ще започне разширението на Френската гимназия. 6 класни стаи и три специализирани кабинета по физика, химия и биология ще се обособят в нова сграда, която ще е на 4 етажа. В кабинета по химия ще има по 2 мивки на чин, като на един ще се събират по 6 ученици. Новата спортна зала ще бъде разположена на ъгъла на ул. „Г. С. Раковски” и „Гургулят”. В нея ще могат едновременно да играят два класа. Залата ще има отделен вход откъм „Раковски” и съблекални за момчета и момичета. Отделно от това Френската ще се сдобие и със

зали за фитнес и тенис

„Проектът за разширяване на Френската гимназия е на стойност приблизително 5 млн. лв., около 200 000 лв. струва оборудването и новите чинове. Ще кандидатстваме по програма „Региони в растеж” за финансиране”, каза заместник-кметът Ирина Савина. Сегашната сграда на гимназията обаче ще бъде санирана по друг проект. Още не е ясна неговата цена. От икономиите от разходите за отоплението ръководството на училището ще трябва да преоборудва с нови дъски за писане, чинове и столове и старата сграда на училището, обясниха от общината.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.