iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спират влакове от понеделник

Спират влакове от понеделник 01_1420970293

От понеделник спират 38 пътнически влака. Вече няма да има линия Варна - Русе въпреки, че това е първото изградено у нас жп трасе.

Отменят се всички слабо натоварени влакове по второстепенни линии. Това се налага заради орязаната с 40 млн. лв. държавна субсидия за националния превозвач. Съкращенията засягат най-нерентабилните линии, основно в Северна България, които се използват от минимален брой пътници.

Дори първата построена у нас жп линия ще бъде спряна. Оказва се, че към днешна дата те е нерентабилна, според плановете на БДЖ. Освен това над 100 души са съкратени, някои от които пред пенсия. Цялата администрация на локомотивно депо, която е била във Варна, е преместена в Горна Оряховица. Аргуменът е, че в морската столица е по-лесно да се намери работа и бившите служители на БДЖ нямало да останат без препитание. "Така две-три години 20 - 30 човека се чудим какво да правим преди пенсия без всякакви доходи", разказва бивша служителка, съобщава БГНЕС. Ако спрат влака, всеки ден ще бъдат ощетени много хора, които го използват по цялата линия и работят ту в Добрич, ту във Варна, коментира още жената, предаде Vsekiden.com.

Пътуваме редовно, защото този транспорт е евтин и удобен, обяснява клиент на БДЖ. Това е единственият превоз за пенсионери, работещи и ученици. Хората призовават вместо да закриват линии, да направят така, че влаковете да са отоплени и по-чисти.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.