iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Спасиха единствения жител на маджаровско село

Спасиха единствения жител на маджаровско село 03_1426168687

Единственият жител на маджаровското село Габер беше спасен при неистов щурм на пожарна и доброволци, като старото селище на тракийски бежанци в момента се е обезлюдило до 1 човек плюс още двама-трима фермери от съседния Сеноклас, които гледат животни.

Въпреки пустотата 72-годишната баба Петкана отказала да послуша увещанията на синовете си Иван и Стойчо да се премести в града. След падането на обилния сняг през уикенда връзката с баба Петкана прекъснала окончателно. Синовете първо не се притеснили, понеже старата балканджийка можела да се грижи за себе си. Но когато не успели да се свържат с нея нито в понеделник, нито във вторник, решили сами да я навестят. Но се

оказало невъзможно

да пробият до намиращото се високо в балкана село. Пътят бил насипан със сняг и паднали дървета. Рано сутринта в сряда синовете подали сигнал до спасителните служби, че майка им бедства. В същото време се получила депеша от пастир край Габер. Той съобщил, че жената е много зле, повръща и не може да се движи, което докарало до психоза роднините й и кмета на Маджарово Милко Армутлиев.

Рано сутринта на 11-и градоначалникът вдигнал във въздуха телефоните на всички спасителни служби и самосиндикално започнал да сформира група от доброволци, която да разчиства пътя до селото. Изходната точка трябвало да бъде отстоящото на 7 километра село Сеноклас. Оказало се обаче, че насипаният с 50 см сняг единствен път за Габер е непристъпен само за гол ентусиазъм. Нещата се променили, след като пожарната изпратила

високопроходима техника

Огромен ЗИЛ с екип от огнеборци щурмувал трасето подпомаган с всички сили от доброволците с лопати. С пожарната били и синовете на баба Петкана. Накрая след двучасова тежка борба по 7-километровото трасе спасителите пристигнали до Габер и за щастие до все още живата баба Петкана. Наложило се екипите да носят женицата 250 метра на ръце до колата, която спешно се насочила към най-близката болница. Петкана била силно дехидратирана и в лошо общо състояние. След спешна хоспитализация бабичката била стабилизирана в хасковската болница.

Обстановката в Маджарово полека-лека се нормализира, свидетелства кметът Милко Армутлиев, който благодари на три гласа за бързия рефлекс на хасковската пожарна. Отделно общинският началник похвали ЕВН, които по незнайно какъв начин качили огромни стоманени стълбове в планината, които да заменят счупените като кибритени клечки стари електропроводи. Към момента без ток са само две села - Ефрем и Сеноклас, но се очаква захранването там да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Кугъри облитат Родопите

С помощта на военните хеликоптери „Кугър” токът във всички села от община Ардино се очаква да бъде възстановен днес. Вчера хеликоптерите са извършили полет над далекопреносната мрежа в Родопите, като от въздуха са били забелязани проблемните места. Така бил спестен двуседмичен труд на аварийните екипи на енергото, които не губили време в търсене на авариите, а директно били пратени да ги отстраняват. Това съобщиха в 24-та авиобаза Крумово военният министър Николай Ненчев и командирът на авиобазата бриг. генерал Петьо Мирчев.

„Армията е стабилна, беше на своя пост, оказа пълно съдействие във всяко отношение. Спасихме човешки животи. Помогнахме на хората, там където имаше нужда. Така ще продължи и да бъде”, заяви военният министър. Вчера той лично посети 24-та авиобаза, за да благодари от името на премиера Бойко Борисов и целия кабинет за усилията, положени от военните в последните критични дни.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.