iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вандали рушат новите автобуси в столицата

Вандали рушат новите автобуси в столицата 04_1428408652

Всеки осми от чисто новите луксозни автобуси в столицата вече е бил жертва на вандали, като возилата са осъмвали или със спукан страничен прозорец след стрелба с камъни или с изтърбушена седалка.

В момента по софийските улици се движат 86 от 126 рейсове, които се доставят по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Уникалните возила струват по около 1,03 млн. лв. всяко, а освен че са на газ, имат система за аудиоинформация, която

съобщава спирките

на пътниците. Точно този модел е грабнал наградата за най-добър автобус на 2014 г. Те са оборудвани и с ниски подове, за да са достъпни за инвалиди и майки с колички. Освен това пътниците се возят вече в рейсове с климатик, а не в сауни.

В петък два от новите суперавтобуса станаха жертва на вандали. Точно в 4,47 ч. сутринта по линия на 83 на кръстовището на булевардите „Г. Делчев” и „България” вандали хвърлят предмет и чупят страничното стъкло. Няма пострадали при инцидента, защото автобусът е тръгвал за първи курс. Полицаи от столичното Четвърто районно са направили оглед и са снимали пукнатините, като експертиза ще установи от какво са причинени. Засега се предполага, че по превозното средство е

стреляно с камъни

но не е ясно още какво оръжие са използвали вандалите.

Само няколко часа след този инцидент по линия 120 вандали са изкъртили седалка, като никой от пътниците не е реагирал на инцидента.

През ноември пък две хлапета, на 10 и 15 години, само за седмица изпотрошиха стъклата на 8 от новите автобуси. Всеки ден те се крили в храстите между спирките „Малинова долина” и Студентския град, и обстрелвали минаващите край тях автобуси с прашки и огромни камъни.

През това време вътре е имало пътници, но за щастие те не са пострадали.

Щетите, нанесени от „състезателите”, са за над 20 000 лева. Въпреки че превозните средства от градския транспорт имат „Гражданска отговорност” и „Каско” заради посегателствата,

изпочупените автобуси

стоят на паркинг, докато бъдат подменени частите.

Градският транспорт не за първи път става мишена на стрелци. Миналата година трима ученици бяха задържани, след като се упражняваха да стрелят с въздушна пушка по трамваи. Оказа се, че и тримата са познайници на полицията за грабежи, хулиганство и наркотици. Те бяха извършили серия от стрелби по трамваи от движещ се автомобил, след което са избягали.

В началото на май още

29 нови автобуса

ще обслужват линии 94, 213 и 305. Обществена поръчка за покупка на 110 нови единични автобуса с климатици ще обяви Столична община през следващите месеци. Така през 2016 г. средната възраст на рейсовете ще се намали до 6 години. Целта е да се подменят най-старите рейсове, които са в движение повече от 30 г.

Биг Брадър следи в 55 превозни средства

Камери срещу вандали и джебчии са монтирани в 55 превозни средства на градския транспорт в столицата. Биг Брадър вече следи във всички рейсове по линия 111 от началото на март. Видеонаблюдение работи и по линии 56, 11, 77 и 79. Камери ще осигуряват спокойствието на пътниците и в автобуси 64, 67, 98.

Видеонаблюдение ще се осъществява не само в пътническия салон, но ще следи и самия маршрут на автобуса. Всеки рейс, в който има камера, е облепен със специален стикер. Плановете на Центъра за градска мобилност са системата за видеонаблюдение да обхване поетапно и останалата част от наземния транспорт. По този начин ще се повиши безопасността на пътниците и ще се предотвратят вандалски прояви, изрисуване на седалки, чупенето на валидаторите – четците за карти и билетни автомати. Освен това пътниците ще са защитени и от пъргавите джебчийки. С камери вече са и 20-те нови трамвайни мотриси по линия 7 и метрото.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.