iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Убийците на момче в Борисовата градина получиха само 13 години затвор

Убийците на момче в Борисовата градина получиха само 13 години затвор 06_1435152212

7 г. след убийството на шестокурсника по медицина Михаил Стоянов в Борисовата градина делото за смъртта му приключи на първа инстанция в Софийския градски съд. В понеделник малко след 21 ч бяха прочетени присъдите на двамата подсъдими.

4 години и 10 месеца затвор получи 24-годишният студент по етнология Радослав Кирчев, който по време на убийството е бил непълнолетен, и 13 години - Александър Георгиев.

По време на убийството двамата младежи от столичния квартал “Дружба” са били на 17 и 18 г.

Те трябва

да платят

и общо

250 хил. лв.

кръвнина на

майката

на Михаил Христина Стоянова.

Според прокуратурата младежите са се нахвърлили с ритници и юмруци върху Михаил, когото срещнали за първи път в парка вечерта на 30 септември 2008 г. Той отишъл там да се поразходи, уморен от ученето за държавен изпит, който му предстоял.

Група младежи се разминали със студента на една от алеите близо до “Коколандия”. Александър и Радослав били част от групата, която искала да прочисти парка от хомосексуалисти, твърди прокуратурата. Заедно с тях били още три-четири момчета и едно момиче.

При жестокия побой биячите натискали устата и носа на младия мъж, който издъхнал от задушаване.

Майката на Михаил в понеделник остана като шокирана от наказанието.

“Това е подигравка.

Моят син ще се

върне ли след

13 години?,”

попита тя.

“Всички сме озадачени от размера на присъдата, затова, преди да прочета мотивите, ми е трудно да коментирам”, каза пред “24 часа” адвокат Иванка Лазарова, която представлява близките на Михаил.

Според съда безспорно е установено, че между 21 и 23 ч в Борисовата градина Радослав и Александър са умъртвили студента умишлено по особено мъчителен начин.

Двамата обаче бяха оправдани за това, че престъплението е извършено по хулигански подбуди.

Наказанията, предвидени в закона за престъплението, са от 15 до 20 г. лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. А за Радослав, който е бил непълнолетен по онова време, максималното наказание е 12 г. затвор.

При определяне размера на наказанието обаче съдебният състав с председател Атанас Атанасов се позовава на текст от Наказателния кодекс, който гласи, че “при изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона, наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът определя присъда под най-ниския предел”.

Съдът не посочва в присъдата кои са изключително смекчаващите обстоятелства, но ще направи това в мотивите си. Вероятно обаче е взето предвид, че подсъдимите са млади хора, не са осъждани и нямат други криминални прояви, регистрирани в полицията. Освен това са имали бецупречно поведение по време на процеса. Със сигурност магистратите са отчели и факта, че от убийството до присъдата е минало много време, за което подсъдимите не са виновни.

Така за Александър присъдата пада под минимума от 15 г., а за Радослав, който по време на убийството е непълнолетен - под 5 г.

От наказанието на двамата ще се приспадне и времето, през което са били задържани под стража. За Александър от 4 юни 2010 до 16 май 2012 г., за Радослав - от 3 юни 2010 до 19 април 2012 г.

Кирчев трябва да изтърпи наказанието си в затворническото общежитие в Казичене, реши още съдът.

В момента

двамата са на

свобода срещу

гаранция

Присъдата е подписана с особено мнение от един от съдебните заседатели - Пламен Иванов.

Според него от събраните доказателства ставало ясно, че двамата са участвали в сбиване в Борисовата градина. Те били удряли Михаил, но не било доказано, че именно от техните удари студентът е починал.

“Не ги щадете, както те не пощадиха моя син”, призова магистратите майката на Михаил часове преди съдът да произнесе присъдата.

В правото си на последна дума подсъдимите ѝ поднесоха съболезнования. “Не съм чудовище, госпожо”, обърна се Радослав към нея.

Михаил Стоянов бе убит 10 дни преди да се яви на последния си държавен изпит и да се дипломира като лекар. Майка му го вижда за последно час преди смъртта му.

Разследването

за убийството

на младия

медик

продължи

1818 дни

Близо 2 г. убийците не бяха разкрити, а разплитането на случая буксуваше. При огледа на мястото на убийството бяха намерени косми, ключове, монети и червено гребенче. Под ноктите на жертвата е открита кръв. Въпреки това криминалистите не стигат до следи.

През това време майка му обикаля полицаи и дознатели, които я уверяват, че по случая се работи. Резултат обаче няма.

Убийството е разкрито едва през 2010 г., и то случайно. Александър включва мобилния телефон на убитото момче с номер 0883 47 22 29 и полицаите попадат в дирите му.

Разпитите на свидетели и проверки на местата, където е ползван телефонът, го разобличават. Според прокуратурата

той се опитвал

да влияе на

свидетели

което било записано със СРС. Пред приятел разказал как е умъртвен Михаил.

Делото тръгна в Софийския градски съд три години след задържането на Александър и Радослав - на 18 октомври 2013 г. Преди това то бе връщано на прокуратурата заради непълноти в обвинителния акт.

По случая бяха разпитани десетки свидетели. направени бяха и повторни експертизи.

Според представената съдебномедицинска експертиза младежът се е борил за живота си със сетни сили.

Това е ожесточило нападателите му, които, за да го сломят, са го притиснали към земята. Единият силно е притискал с двете си ръце ноздрите и устата му, а другият го е душил. В неравната битка силите на Михаил свършили, той престанал да се движи и издъхнал.

Когато видели, че е мъртъв, биячите му си тръгнали, а тялото на Михаил останало насред алеята.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.