iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Търсят кой да построи паметник на бившия кмет на София Иван Иванов

Търсят кой да построи паметник на бившия кмет на София Иван Иванов 07_1436183305

Столичната община набира предложения за паметник на Иван Иванов. Той е най-дълго управлявалия кмет на столицата. Това обяви Камарата на архитектите. На страницата на общината обаче информация за конкурса няма.

От обявената обществена поръчка става ясно, че бъдещият монумент ще бъде поставен пред метростанцията на стадион "Васил Левски". "Избраното място за паметника е свързано с това, че на 23 април 1933 г. там бликва първата вода от Рилския водопровод и изпълва специално построения басейн до стадион "Юнак". Това поставя началото на модерното и работещо и до днес водоснабдяване на столицата", пише в документацията за конкурса. Решението за изграждане на паметника е взето през 2011 г. От него става ясно, че другото обсъждано място за поставяне на монумента са били още мостът над Перловската река на бул. "Евлоги Георгиев" срещу къщата, в която е живял Иван Иванов.

Проекти се набират до 27 юли. Наградата за класирания на първо място е 2000 лв., за второ - 1500 лв., а за трето - 1000 лв. На спечелилия екип ще се възложи изготвяне на работен проект. Общата сума за изграждане и монтаж е 30 хил. лв. заедно с наградния фонд, а средствата са от бюджета на общината. Сред специфичните изисквания, заложени в документацията, е да се създаде запомнящ се образ и фигурата да бъде съобразена с околното пространство както по визия, така и по размери. Основният материал за паметника е бронз.

В момента тече оценяването и на предложенията за поставяне на фигура на Алеко Константинов. Конкурсът приключи на 8 май. Скулптурата ще бъде поставена на бул. "Витоша" между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Хан Аспарух". Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов обясни, че оценяването е приключило, но все още се чакат подписите на цялото жури, за да бъде обявен резултатът. За изграждане на фигура на Щастливеца са заделени двойно повече средства - 60 хил. лв.

ИСТОРИЯ

Иван Иванов е кметът, задържал се най-дълго като управник - 10 години (1934-1944). Най-голямото му постижение е построяването на водопровода "Рила-София". Основната задача, която си поставя като кмет, е борбата с корупцията, бюрокрацията и безразборното застрояване. С изготвената "наредба-закон за застрояването на столицата" са павирани всички улици в центъра. Негов принос е и стартът на проучването и проектирането на язовир "Искър". По време на неговото управление е завършена сградата на ректората на СУ, построени са още сградите на БНБ, Съдебната палата, Народната и Столичната библиотека, открита е къпалнята "Мария Лиуза" и много други знакови обекти.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.