iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тоалетните в МОЛ-а не се чистят

Тоалетните в МОЛ-а не се чистят 04_1428408123

Тоалетните в МОЛ-овете не се чистят. Тавм ни посреща смрад, не особено добра хигиена и изпочупени тоалетни принадлежности.

Възмущението на хората идва от това, че често правото им да поддържат добра хигиена, след като са посетили тоалетната, е нарушено.

В. “24 часа” реши да провери какво е състоянието на санитарните възли в търговските центрове. Екип на вестника обиколи големите като “Дъ мол”, “Мол ъв София”, “Сити център София”, “Парадайз”, “Сердика център”, “Ринг мол” и “Мега мол”. Оказа се, че само в последните два тоалетните са в добро състояние. Обяснението е просто - те бяха открити наскоро и още няма поражения.

В останалите първото, което екипът на вестника погледна, бяха контролните карти за обслужване на санитарните помещения. Там е отбелязано, че дежурните чистачи се подписват на всеки 30 минути. Това би трябвало да означава, че на такъв интервал от време са извършени почистване и подмяна на консумативите.

Проверката на “24 часа” обаче установи, че дори в часовете, които не са пикови и в мола няма голям поток от хора, сапун и хартия в тоалетните често липсват. Освен това кошчетата за отпадъци са пълни, подовете, дори и стените понякога са мръсни.

Оказва се, че хората трябва да проверят, след като излязат от тоалетната, дали тоалетната хартия, която се търкаля по земята, не се е залепила за обувките им.

В женските тоалетни честа гледка е чиния, цялата покрита със салфетки. Това вероятно е дело на някоя от посетителките, която се е опитала да избегне прекия контакт със седалката. По същата причина може да бъдат видени и следи от обувки.

Заплаха за чистотата в моловете се оказват и клошарите, коментираха продавачки. По думите им бездомниците често окупирали санитарните помещения и ги използвали да изперат дрехите си или пък си миели косите.

Продавачка в магазин разказа, че в тоалетните не се чистело. Дежурните единствено сменяли хартията или само изхвърляли боклука от кошчетата.

Служители в някои от моловете коментираха, че тоалетните наистина са в много лошо състояние. На повечето места дори ни посъветваха да подадем оплакване. Работещите в търговските центрове изразиха надежда, че по този начин отговорните ще бъдат санкционирани или поне ще си вземат бележка и ходенето до тоалетна в моловете вече няма да е толкова неприятно.

Силвия Чапарова - маркетинг мениджър на “Дъ мол”, заяви, че често
самите клиенти не пазят съоръженията. Тя даде пример с ново помещение на последния етаж на търговския център, в което само за месец повече от половината тоалетни чинии били изпочупени. Относно хигиената тя каза, че е трудно екипите по почистване да се справят в пиковите часове. Но ежедневно санитарните помещения се миели преди началото и след приключването на работния ден.

При посещението си в “Сити център София” екипът на “24 часа” установи, че от всички тоалетни в сградата работят само три.

Моника Григорова, която е пропърти мениджър на мола, обясни, че в момента имали ремонтни дейности в сградата и поради тази причина около 14 000 човека, които минават ежедневно през мола, се обслужват от три тоалетни. Григорова каза още, че поддържащата фирма върши работата си добре и хигиената е на високо ниво. Това показвали и проучванията, и обратната връзка с клиентите.

Екипът ни обаче установи, че само 15 минути след като се е подписал отговорникът по хигиена, в тоалетните липсват сапун, хартия и мирише, меко казано, неприятно. Според Григорова тежкият аромат много често идвал и от препарата, който се използва, а липсата на консумативи била прецедент. Все пак сигналът за некоректно изпълнените задължения на дежурните хигиенистки щял да бъде проверен.

Ангел Семерджиев, който е мениджър в “Мол ъв София”, пък обясни, че при тях не толкова хигиената е проблем, колкото самитe съоръжения.

Той разказа как охранителите в мола са заловили мъж с инструменти, с които щял да демонтира писоарите в мъжката тоалетна. Друг пък се опитал да демонтира фотоклетката над писоар, за да си я сложи вкъщи.

При друг случай жена, облечена в хубав костюм, била хваната от охранителите с руло тоалетна хартия в дамската чанта, откраднато от тоалетната.

Много от хората пък изобщо не били клиенти, а влизали само, за да използват тоалетните.

По думите на Семерджиев нивото на хигиена в мола било добро. Но не можело обаче да е 100%, тъй като това били все пак санитарни възли. Той разказа още, че при проверки от санитарната инспекция не са констатирани нарушения.

Това вероятно било така, тъй като експертите не контролирали цялостната хигиена или това как мирише тоалетната, а доколко използваните препарати са ефективни и дали са безопасни.

Източник: 24chasa.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.