iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Тестват фонтаните пред НДК

Тестват фонтаните пред НДК 07_1435998438

Беше извършен тест на фонтаните пред НДК, като се предвижда те да имат цветно осветяване. Ремонтът им ще приключи до края на юли, но реално ще заработят през септември.

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери хода на работите по ремонта на парковото пространство на НДК спредставители на дирекцията "Зелена система", на изпълнителя на обекта и на строителния надзор, съобщиха от Столична община.

„До края на месец юли фонтанът и водните каскади да бъдат напълно готови. Ще бъдат пуснати 24-часови проби, за да се види има ли дефекти. След това, ако всичко е наред, аз ще предложа да поработят още малко, за да може да се провери по-сигурно качеството. Но докато приключи цялото строителство в района, няма кой да им се радва, така че ще ги спрем до есента”, обясни кметът.

Проектът за възстановяване и ремонт на парковото пространство на НДК започна през есента на миналата година, като площта на целия парк е 160 дка и включва няколко подобекта и отделни етапи на работа, е информирала Фандъкова. Проектът е подготвен и одобрен с финансиране по ОП "Регионално развитие" (2007-2014 г.).

При ремонта на фонтана и каскадите са се установили силно корозирали водопроводи, който изпълнителят ремонтира, и пукнатини и липса на армировка на подовата конструкция на фонтана.

За решаване на проблемите са били привлечени специалисти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Подготвен е допълнителен проект и е избран вариант за укрепване на плочата на подовата конструкция.

На фонтана се изгражда и цветно осветление.

Работата ще продължи с възстановяване на настилките. При разкриването на настилките на площада пред сградата на НДК се е установил сериозен проблем с хидроизолацията, който води до събиране на вода. Трябва да се възстанови хидроизолацията и по всяка вероятност тази част от обекта ще бъде отделена като отделен етап, е отбелязала Йорданка Фандъкова.

Ще се извърши подмяна на счупени гранитни плочи и цялостна подмяна на тротоарите, е посочила тя.

Вече е започнала подмяната на тротоара по ул. "Фритьоф Нансен", като ще продължи и по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий". Изгражда се и осветление. Предвижда се и видеонаблюдение.

Положени са тръбите на поливната система и е поставен нов почвен слой. Започнало е засаждането на декоративната дървесна и храстова растителност.

Към момента са засадени 200 дървета, а общо ще бъдат засадени 1855 дървета и 15 000 храсти.

Целият проект е на стойност 13.4 млн. лева, като 4.7 млн. лева са отпуснати по ОП "Регионално развитие" (2007-2014 г.). Столичната община ще кандидатства за финансиране на останалата част през новия програмен период.

Източник: sofia.dir.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.