iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Столична община няма да търси нови частни транспортни фирми

Столична община няма да търси нови частни транспортни фирми 06_1435131315

Столичната община няма да търси нови частни транспортни оператори, след като изтекат договорите на настоящите, като първият контракт изтича през ноември. Той е с фирмата "Карат С" на транспортния бос Миролюб Столарски.

Договорът е за шест линии - 300, 42, 54, 68, 84 и 90. След изтичането му те ще бъдат отдадени пряко на общинската фирма "Столичен автотранспорт".

"През 2007 г., когато бяха избрани частни фирми, мотивът беше, че общината няма възможност да инвестира в нови превозни средства, а това вече не е така", каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов, цитиран от "Сега". Според Христов има логика така да се процедира и с останалите частни фирми. До 2017 г. постепенно изтичат договорите и на останалите фирми - "Еридан транс", която има една линия, "Юнион Ивкони" за три линии и "Карат С" - 14 линии, предаде БГНЕС.

След развода частниците ще си приберат автобусите. От общината обаче успокоиха, че няма опасност линиите да останат необслужени, защото до края на годината общината очаква да приключи процедурата за доставка на нови 110 автобуса. Те обаче не са с европари, а общината тегли за тях заем. Автобусите, които обслужват линиите, чиито договор изтича през ноември, са 32.

Столарски беше единственият частник, който оцеля след скандала с конкурса за отдаване на линиите през 2007 г. При него изтече стенограма как частни фирми и тогавашният зам.-кмет Велизар Стоилов се договарят да си разпределят линиите. След това Стоилов беше махнат, а само "Карат С" остана със сключен договор. Всъщност Столарски поиска още през 2012 г. да прекрати договора си с общината и това доведе до поредния скандал. Тогава пък се оказа, че лихвата по задължения на Центъра за градска мобилност към фирмата е "надписана" с 2.6 млн. лв., а общината почти се беше съгласила да я плати, пише още изданието.

След повече от година вече има избрана банка, която да отпусне заем на ЦГМ, за да покрие дълговете си от над 80 млн. лв. Заемът от 81 млн. лв. ще бъде отпуснат от Българската банка за развитие. Усвояването му ще бъде постепенно през следващата 1 г., а погасяването му ще е в следващите 9 години.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.