iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


София се превръща в коледна приказка на 1 декември

София се превръща в коледна приказка на 1 декември 11_1447948431

На 1 декември привечер над 3000 камбанки, елхички, панделки и снежинки ще грейнат празнично по големите булеварди в столицата, като към 5 часа следобед светещи дървета, прикрепени към уличното осветление, ще превърнат в коледна приказка пешеходната зона на бул. „Витоша“.

Пак в този час Мостът на влюбените до НДК ще се окъпе в романтични светлини. Същата вечер празнично ще заблестят и по-оживените места в столицата - Орлов мост, Лъвов мост, жълтите павета и площадът около храма „Александър Невски“.

От общината ще поставят нови изкуствени елхи в Градската градина срещу Националната художествена галерия и в градината „Кристал” срещу Военния клуб. За четвърта поредна година мобилен оператор ще украси с ефектно светещи пирамиди, сфери и еленчета ларгото между президентството и Министерския съвет.

Тази година за първи път от 18 часа от метростанция „НДК” ще тръгне празнично шествие по „Витошка”. В него ще се включи и група "Вакали" - формация, в която изпълнителите едновременно са музиканти и танцьори. След като стигне до Съдебната палата, потокът от празнуващи ще завие по ул. "Алабин”, за да стигне до градинката пред хотел „Рила”, където ще се включи в кулминацията на вечерта.

Точно в 19 часа кметът Йорданка Фандъкова ще запали светлините на високата 22 метра елха, след което ще започне празничната програма с участието на много деца и Александър Мутафчийски и Катерина Тупарова - солисти в Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

През целия ден празнично украсен ретро трамвай ще се движи по маршрут от пл. „Възраждане” до площад ”Журналист”. За първи път в него формация „Дикси бойс бенд” ще забавлява пътниците с музикални изпълнения. Тазгодишната коледна украса на София ще струва 500 000 лева. От тях кметството дава 50 000, другите 450 000 са осигурени от партньори на общината, съобщи за „Новинар“ Ангел Иванов, главен експерт от дирекция „Култура“.

Вчера общината стартира и празничната надпревара „Да украсим София за Коледа”. Столичани, които желаят да се включат в нея могат да изпращат свои снимки как са украсили сграда, прозорец, балкон, дворно или междублоково пространство на имейл адрес –[email protected], до 20 декември 2015 г.

Снимките ще бъдат публикувани на специално създадената страница във Фейсбук „Да украсим София за Коледа”.Тези от тях, които съберат най-много харесвания, ще получат атрактивни награди, осигурени от общината.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.