iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


София е изпълнила 1/3 от проектите за ремонт

София е изпълнила 1/3 от проектите за ремонт 01_1452236215

2015 г. е поредната, в която Столичната община не изпълнява заложената с бюджета й капиталова програма, като неправителствената организация "Спаси София" е направила сметка на заложеното и изпълненото за 2015 г., която показва, че едва 1/3 от проектите за ремонт и изграждане на улици и за градски транспорт са изпълнени, въпреки че имат осигурено финансиране. Това обаче не е новост - през 2013 г. от ремонтната програма са изпълнени 24% от разходите, а през 2014 г. - 63 на сто. По традиция столицата записва бомбастична програма за ремонти, но в края на годината се оказва, че стари обекти се прехвърлят за следващата. Класическият пример е заводът за боклук, който всяка година бе записван като проект в бюджета, а след това прехвърлян за следващата година.

"Съвсем съзнателно някои от обектите ги забавяме, защото в противен случай ще бъде блокирано движението в столицата", обясни кметът Йорданка Фандъкова пред бТВ. Другата причина са отчуждителните и съдебните процедури. Фандъкова заяви, че много внимателно се преценява кои ремонти да бъдат започнати.

За м.г. общината е заложила почти 87 млн. лв. за нови улици и за ремонт, но е усвоила 25 млн. лв. От планираните 16 обекта са направени 4, а един - частично. В графата "изпълнено" са ремонтите на бул. "Цариградско шосе", кръговото кръстовище на пл. "Руски паметник" и на бул. "Сливница", както и довършването на бул. "Витоша".

По направлението "градски транспорт" неправителствената организация изчислява, че са изразходвани 58 млн. лв. от заложените 215 млн. лв., което прави 27 на сто.

"Обещани от години реконструкции се отлагат ежегодно, което неизменно довежда до оправданото недоволство на софиянци, вместо гражданският и административен ресурс да се насочи към нови проекти. А в същото време уличната мрежа в София е в толкова окаяно състояние, че всяко отлагане е престъпление спрямо данъкоплатците и околната среда и директно рефлектира върху качеството на живота на софиянци", пишат от "Спаси София" и призовават Фандъкова към радикална промяна в отношението към поетите ангажименти. НПО-то иска оставката на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов.

ТАЗИ ГОДИНА

Капиталовата програма на София за 2016 г. е наполовина спрямо предходните две години - 367 млн. лв. при около 700 млн. лв. преди. Причината е по-малкото европейски пари. Основният проект тази година ще е започването на третия метродиаметър с европейски средства за периода 2014-2020 г. Кметът обяви, че строителството на сложното трасе ще започне този месец и ще продължи до 2019 г. Фандъкова посочи, че за вътрешнокварталните улици са заложени близо 35 млн. лв., или с около 11 млн. лв. повече от м.г.

Източник: segabg.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.