iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Следят реките в София с радари

Следят реките в София с радари 05_1432644217

26 хидрометрични станции с радарни сензори са монтирани на четирите реки, които преминават през столицата, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която даде старт на кампания за подготовка на населението за реакция при природни бедствия и кризи заедно с главните редактори на водещите медии у нас.

Вестник „Монитор” ще партнира на Столичната община и ще се включи

в разпростра-няването на брошурите за оцеляване

Датчиците следят постоянно нивото на водата в коритата, а софтуерът прави и дългосрочни прогнози за състоянието на реките Перловска, Владайска, Слатинска и Суходолска. При хубаво време станциите подават актуална информация на всеки 4 часа, а когато завали, процесът се ускорява. Преди новата система експерти отиваха на място по време на всеки пороен дъжд, за да следят нивото на реките, което отнемаше около 30 минути. А сега информацията се получава веднага, а кметицата може да я следи и от телефона си. Системата се прилага за първи път в Европа, а проектът е на стойност 739 000 евро и е финансиран от Федералното министерство на образованието и науката на Германия.

Установени са около

7 критични участъка по речните корита

на територията на Столичната община, отчете още Фандъкова. Тя обясни, че най-опасното място е районът на Нови Искър, защото там има водосбор. Досега от общината са почистили около 50 км речни корита.

„Във всеки един район имаме дежурни екипи, които наблюдават и критичните точки, и като цяло ситуацията, за да може да се реагира”, добави кметицата. Продължава контролираното изпускане с 10 кубически метра в секунда на язовирите „Искър” и бент „Кокаляне”. Язовир „Панчарево” пък се понижава с 40 кубически метра в секунда.

„Издадох заповед за почистване на листа и клони от оттоци, шахти. Това е също проблем за завиряване на улиците”, каза още Фандъкова.

Учат хлапета на оцеляване в къщичка със симулации

Хлапетата от столичните школа ще минават курс по оцеляване на полигон в район „Панчарево”. В момента довършваме изграждането на един полигон за обучение, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Уроците ще включват беседа със специалисти и практическа тренировка на 7 площадки за евакуация при земетресения, пожари и наводнения. Полигонът ще се простира на 5 декара и ще е разделен на седем тематични зони, два учебни кабинета и музей с експонати, обясни Фандъкова. Първо децата ще се включат в симулация на разлята цистерна с радиация на пътя, а веднага след това ще тестват реакциите си при катастрофа с градския транспорт. За целта на полигона ще се докарат тролей и трамвай, като дори шофьорите на градския транспорт ще минат курс как да спасят пътниците. Земетръсната зона ще е разделена на две - една за симулации и една за реакциите след това. В първата ще има специална къща на два етажа, която ще се люлее. Там децата ще тестват реакциите си при силен трус. В другата зона пък ще има разрушени от земетресение панелни блокове, където ще се показва как да извадим хората от руините. Освен това всички ще минават и курс за първа помощ. В къща симулатор ще се мятат димки и ще се реагира на пожар.

„За децата е важно да го видят и усетят. Едно е теоретичното представяне, а друго е да го изпитат”, смята Фандъкова. Тя обясни, че при хлапетата всичко е тренинг и повтаряемост, за да може след това да се автоматизират действията и да не се създава излишна паника.

Бойна готовност при стихии

Какви незабавни мерки да предприемем, за да се предпазим? Следвайте тези прости стъпки, ще спомогнат за опазване на вас и на вашите близки.

- В къщи трябва да имате - поставени на удобно място, фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, свирка, по една топла дреха за всеки, резерв от храна и вода.

- Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места.

- Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

- Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети.

- Помислете и определете в жилището си най-безопасното място. Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

- Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

- Изпълнявайте указанията на държавните и местните компетентни органи, предавани чрез медиите и други средства за оповестяване. Поддържайте контакт с МВР, общината, района или кметството, на чиято територия се намирате.

- Обадете се на тел. 112 при констатиране на опасност или при възникване на авария или бедствие.

Реакция при наводнение

- Ако забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината.

- Изключете газта и електричеството.

- При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива.

- Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение.

- При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе.

- При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя.

- Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, преминете само ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода.

- Бързо течащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото.

- При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора.

- При невъзможност за евакуиране на животните отворете вратите на помещенията, където са затворени.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.