iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще строят аквапарк в София

Ще строят аквапарк в София 11_1448126273

Мечтата на децата в София най-после ще се сбъдне и столицата ще има свой аквапарк, като той ще бъде изграден в „Зона Б5” в непосредствена близост до парк „Възраждане”, който в момента се строи на 500 метра от мола на бул. „Александър Стамболийски”.

На мястото, където ще се намира аквапаркът, има находище на минерална вода, което ще се използва. Проектирането на водния атракцион ще започне от 2016 година, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която провери докъде е стигнала работата по изграждането на парк „Възраждане”.

Над 65 процента от дейностите по него вече са завършени. Приключили са най-тежките - изграждането на подземната инфраструктура, която включва канализацията, водопровода и елктрическите мрежи. В момента се полагат настилките и се засаждат над 600 дървета и 1200 храста.

Започнало е изграждането и на едни от най-атрактивните елементи на новото място за разходка – първият в София сух фонтан с водна стена за 3D mapping, и амфитеатър, където ще се провеждат различни културни събития. Проектът включва и две детски площадки – за най-малките – до 3 годинки, и за по-големите - от 3 до 12 години. Ще има и два паркинга – за 100 и 50 коли, които ще бъдат платени. В парка ще бъде изградена и циркова площадка за временни представления, която ще се използва от скейтбордистите, когато циркът не работи.

„За първи път от 30 години София ще има нов парк. Помните на това място какъв боклучарник и пущинак беше, който освен това беше подготвен да бъде откраднат от общината. Общинското предприятие „Софийски имоти”, което преди години беше символ на разграбването на София, сега успя не само да подготви проекта и да инвестираи в парка, но и да защити в съда общинския терен”, изтъкна Фандъкова.

Стойността на проекта е 4,8 милиона лева, от тях 1,7 милиона лева са нисколихвен заем по европесйката инициатива „Джесика”, останалото е съфинансиране от „Софийски имоти”.

Когато времето се влоши, обектът ще бъде замразен, а работата ще бъде възстановена в началото на март. До средата на април паркът трябва да приеме първите си посетители, обеща Фандъкова.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.