iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Loading

Ще ремонтират пространството край НДК

Ще ремонтират пространството край НДК 05_1431432377

Паркът около НДК ще разцъфти с 2000 дървета и над 17 800 цветя, като в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца.

Ремонтът за връщането на блясъка на пространството край НДК се прави на етапи. От днес майсторите ще започнат западната част на двореца - пространството от пилоните до паркинга, а след това ще продължат да работят около Моста на влюбените. „Ще се поставят ограждения, които ще затруднят гражданите, но ще бъде оставено и място за достъп”, обясни шефката на Дирекция „Зелени системи” Ралица Маджарова. Тя обясни, че в тази зона ще се

отсекат 39 изсъхнали и болни дървета

но на тяхно място ще има над 200 нови. Сред тях са липи, акации, розово цъфтящи кестени и магнолии.

Зад двореца пък ще има розариум с 3130 рози и лавандулови поляни, а живият плет ще бъде изцяло подменен. Ще бъдат засадени и над 15 000 нови вечнозелени храсти, а най-горният почвен слой на парка ще бъде сменен с торопочвена смес. За поливането на парка ще се изгради подземна напоителна система. С около

1,1 млн. лв ще се сменят само изпочупените плочки

- 6 декара гранит и 3 декара мрамор, а другите 19 декара ще се излъскат. Те ще се обработят по специална технология, за да не се пързалят през зимата, обясни Маджарова.

Всички 250 пейки ще претърпят козметичен ремонт, нови са само 120 кошчета. Две модерни тоалетни също ще намерят място в градината.

Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни крушки, а 365 ретро лампи ще осветяват алеите. Прожектори ще има и при цветните композиции и всички паметници. „Това ще се превърне в едно от

най-осветените и красиви места

в София”, обеща Маджарова.

За сигурността на гражданите, разхождащи се в градината, ще се грижат 29 камери. Специални сензорни видеоустройства пък ще дебнат за хора, които са решили да се изкъпят във фонтаните. „През летните сезони това е забранено”, разказа още Ралица Маджарова.

В края на юни приключва и ремонтът на фонтаните и водните каскади.

Ремонтът включва и нови тротоари по всички улици и булеварди, обграждащи градината - „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, „Ш. Петьофи”, „Баба Неделя”, „Хр. Стамболийски”, „П. Славейков”, „България” и „Фр. Нансен”.

Източник: monitor.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

Гореща линия: 0888 563 496

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини

ПОРЪЧКИ се приемат само през сайта и се препращат към търговците за изпълнение!

ipernik com