iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ще чистят графитите в София с нова машина

Ще чистят графитите в София с нова машина 05_1431956788

Уникална екомашина ще чисти графитите и нецензурните надписи в столицата, като специалното съоръжение може да работи с трици от царевица и може да чисти всякакви повърхности без да остави никаква следа.

Това съобщи за „Новинар” шефът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева. Тя уточни, че подобни машини работят отдавна в други европейски градове.

По думите й уникалната мобилна техника може да чисти рисунки на различни повърхности – цимент, камък, мозайка.

„Уредът е многофункционален. Ще се използва, както за почистване на археологически ценности, така и за тяхното освежаване”, изтъкна Георгиева. От Столичната община допълниха, че способността на машината да чисти паметници на културата е основно нейно предимство.

„Монументите не могат да се обработват с каквото и да е. Необходимо е дори почистването им да става по специална технология”, уточниха експерти от „Московска” 33.

В момента тече обществена поръчка за специалната техника, а стойността й все още не е ясна. Според общинарите няма да е по-скъпа от 40 000-50 000 лв., но никой не се ангажира с конкретна цифра.

От кметството допълниха, че се планира почистването да започне след няколко месеца. Ще се махат нецензурни и ксенофобски надписи, рисунки и грозни послания.

Междувременно от общината подчертаха, че не обявяват война на изкуството и заради това са оставили специални места в столицата, на които могат да се изявяват майстори на графитите. Според общинарите има и рисунки, които са красиви и освежават градската среда.

Пример за оригинална рисунка с графити е огромното цветно изображение върху ТЕЦ – София, който се вижда от всички преминаващи по столичния булевард „202”.

„Миналата година подкрепихме и майстори на графитите, които рисуваха в квартал „Хаджи Димитър” по проект на програма „Култура”, припомниха от „Московска” 33.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.