iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ремонтират сто малки улици в София догодина

Ремонтират сто малки улици в София догодина 12_1450513511

Сто малки улици в София ще бъдат основно обновени и ремонтирани догодина, като това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов на семинар в Банско за представяне и обсъждане на общинския бюджет за 2016 г.

Първоначалните проекти са за кварталните шосета в Студентски град, Слатина, Редута, Лозенец и в центъра.

От големите пътни артерии пък ще се работи за нова настилка, тротоари и осветление по булевардите "Монтевидео" и "Владимир Вазов", както и по улиците "Обиколна" в Дружба и "Богатица" в Лозенец. Мостът "Чавдар" ще претърпи цялостна рехабилитация. В инфраструктурната програма на общината влиза също изграждането на велотунел над транспортния тунел към "Люлин", който ще позволи на колоездачите да пътуват безпрепятствено от центъра на града към квартала. Вече е започнало строителството и на велотрасе, което ще опасва Панчаревското езеро.

Глоби ще бъдат наложени на шестте фирми, поели абонаментна поддръжка на градските улици заради некачествени ремонти. Санкцията ще им струва 15% от печалбата. "Ако след проверка се установи, че недоброто обслужване на шосетата продължи, ще им се вземе цялата печалба, а като трета най-сериозна мярка предвиждаме да прекратим договора на тези, които не се справят", каза още Христов.

По "вечния" проблем с паркирането той обясни, че ще се построят още три буферни паркинга, които ще осигурят над 1000 места. И трите са на станции на метрото - единият е до Централна гара, другият - на "Драган Цанков" до БНР, а третият ще е в Люлин. Той вероятно ще е лека конструкция на две нива и ще обслужва колите, които идват от Костинброд и други градове и села край София.

Цариградското става розова градина

Рози ще бъдат засадени по цялата разделителна ивица на Цариградското шосе от детелината на входа на София до река Искър, през Експоцентъра до Орлов мост. Това е част от архитектурно-художествения проект за главния път, по който се влиза в столицата. Стойността му е 100 хил. лева. "Ще поставим знака на София и пилони със знамена, защото това е входът на столицата", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска.

Социалист не вярва на програмата

Шефът на БСП-София Калоян Паргов не вярва на инвестиционната програма на Столична община за догодина. Той обясни как плановете на кметството няма да могат да се случат. "С това увеличение от 10 милиона не може да претендираш, че ремонтът и поддръжката на уличната мрежа в София са ти приоритет", каза Паргов. По думите му ръководството на общината взаимствало идеята за ремонта на малките улици от предизборната платформа на БСП. "С тази сума по наши изчисления може да бъдат ремонтирани 250 000 квадратни метра площ или не повече от 40 км улична мрежа. Общата дължина на уличната мрежа в София е около 3700 км", твърди Калоян Паргов.

Фандъкова: Залагаме на зелени политики

2016 г. е важна за изпълнението на дългосрочната програма за развитие на София и реализирането на стратегическите проекти, както и за изпълнението на новите приоритети за града, защото зелените политики са заложени във всички сфери на дейността на общината. Това подчерта кметът Йорданка Фандъкова при представяне и обсъждане на общинския бюджет за 2016 г. За пореден път тя потвърди, че няма да се вдигат местните данъци и такси. Кметът коментира, че това се дължи на програмата за въвеждане на онлайн услуги. Тази година ще се отвори регистър на имотните сделки, така че всяка покупко-продажба ще се отразява веднага в общината. Фандъкова разказа за основните инвестиции, които ще бъдат направени в изграждане на третия лъч на метрото, в ремонт на пътища, транспорт, образование, екология и др.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.