iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Разширяват клетките на маймуните и лъвовете в София

Разширяват клетките на маймуните и лъвовете в София 09_1443014091

Със значително по-широки външни клетки и дворове ще се сдобият маймуните и големите котки в Столичния зоопарк през следващата година, като вече са готови идейните и архитектурни проекти и в момента се изготвят работните.

Плановете са в следващите три месеца да бъде обявена обществена поръчка и избран изпълнител. „Ако няма обжалвания на процедурата, още в началото на 2016 г. може да започнем реализацията на програмата, която ще се изпълнява на етапи”, съобщи за „Новинар” директорът на зоологическата градина д-р Манол Нейков.

Очакванията са след година леопардите, пантерите, пумите и ягуарите да имат просторни нови дворове за разходка и игри. Външните „апартаменти” на маймуните пък освен че ще бъдат разширени, ще бъдат и аранжирани по нов начин.

Приматите няма да бъдат повече като затворници зад решетки, а ще бъдат обградени с мрежи. Те ще бъдат изработени от съвременни материали и ще бъдат много здрави, но тънки. Така любителите на маймуните ще могат да ги наблюдават по-добре и да добият по-реална представа за поведението им.

Новият общински съвет ще трябва да гласува бюджет за изпълнение на проекта, който се очаква да надхвърли предварително планираната сума от 700 000 лева. В момента от „Софинвест” остойностяват предвидените дейности по реализацията на проекта.

Двете тригодишни лъвици Криси и Диви, които пристигнаха преди две седмици в зоопарка от Дания, вече се чувстват добре. Те са успели да се адаптират след първоначалния стрес, когато се криеха постоянно в изолатора и почти не се показваха навън, разказаха от зоологическата градина.

В старата си родина те са живели на открито и в София за първи път са видели клетка. Вече са се запознали и с мъжкия лъв Слави. Очакванията са с него да направят лъвски прайд.

Групата обаче няма да може да остави потомство, защото размножаването на лъвовете в зоопаркове вече е строго контролирано и се извършва само когато животните остареят и трябва да се подменят.

В момента се водят преговори със зоопаркове в чужбина за доставката на две женски зебри, тъй като мъжката е само една и се чувствала самотна, допълни д-р Нейков.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.