iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат новия лъч на метрото от днес

Пускат новия лъч на метрото от днес 04_1427952080

От днес до столичното летище вече ще може да се стига за броени минути. Официалното откриване ще бъде в 10 часа, когато премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски и кметът на София Йорданка Фандъкова ще прережат лентата на 5-километровото продължение на първия лъч на метрото - от бул. "Цариградско шосе" до аерогарата.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са осигурени от Оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г., съобщиха от МТИТС.

Церемонията по откриването ще се проведе в новата станция "Летище", която се намира до самия вход на Терминал 2. Четирите нови метростанции са Дружба, Искърско шосе, Софийска Света гора и Летище София. Влакчетата ще бъдат пуснати в движение по новото трасе от 13 часа, предаде БГНЕС.

Центърът за градска мобилност вече е готов с новата схема на движение на градския транспорт в района. Автобусите по линия 10 ще се движат по нов маршрут, който ще осигурява връзка на жителите на кварталите "Абдовица", "Димитър Миленков", "Видните" и на селата Бусманци и Казичене с метростанциите "Софийска Света гора" и "Искърско шосе".

С променен маршрут ще е и линия 384. Автобусите ще тръгват от летището и ще се движат по булевардите "Христофор Колумб", наляво по "Проф. Цветан Лазаров", надясно по "Копенхаген" и наляво по "Обиколна" ще стигат до обръщалото в "Дружба 2". Специално за жителите на "Дружба" ще бъдат осигурени две нови спирки на градския транспорт, които ще се намират непосредствено до входовете на метростанция "Дружба". Едната ще бъде на бул. "Цветан Лазаров", а другата - на ул. "Димитър Списаревски". Така пътуващите с тролеи 4 и 11 и с автобусите 204, 384, 404 и 604 могат да ги използват като довеждащ транспорт до метрото.

Източник: novinar.bg

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.