iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пускат нова монета за София

Пускат нова монета за София 09_1442218315

Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на столицата. Монетата е наречена "София през вековете".

Това ще стане на празника на града -17 септември. Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Тя е уникална за страната с правоъгълната си форма и цветно покритие. Изобразява периода на средновековен Средец. Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът "Св.св. Никола и Пантелеймон", известен повече като Боянската църква. Храмът, превърнат днес в музей е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради уникалните й стенописи. Един от тях е на севастократор Калоян - бележите управник на град Средец през ХVIII в.

Всяка монета от лимитираната серия се посвещава на различен период от историята на София, обясни изпълнителният директор и председател на УС на Общинска банка Сашо Чакалски. Образът на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София, е изобразен на първата монета от поредицата "София през вековете". Третата монета ще се появи през 2016 г. и ще носи символиката на съвременна София.

Източник: standartnews.com

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.